Jeremić: Autoput oko Crnog mora

Srbija će, kao predsedavajuća Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), raditi na primeni Memoranduma o izgradnji autoputa oko Crnog mora.

Izvor: B92

Petak, 16.12.2011.

12:20

Default images

To je najavio ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić na govoru na ministarskom sastanku BSEC u Moskvi.

"Srbija će pokušati da okonča neophodan posao za primenu tog memoranduma, kako bi taj kapitalan infrastrukturni projekat mogao da počne", kazao je Jeremić i podsetio da je memorandum potpisan kada je Srbija prethodni put predsedavala BSEC. "Primarni fokus BSEC" treba da je zajednički razvoj regiona, kao ključna pretpostavka mira i bezbednosti", dodao je ministar.

Kao prioritete šestomesečnog predsedavanja BSEC, koje je Srbija danas preuzela od Rusije, Jeremić je istakao ekološku bezbednost i energiju.

Jeremić je podsetio je da je Evropski parlament januara pozvao Evropsku komisiju da utvrdi strategiju EU prema regionu Crnog mora.

"Srbija je, kao predsedavajuća BSEC, spremna za razgovor sa Briselom o dodeli našem regionu zvaničnog statusa makro regiona", rekao je Jeremić.

"To bi za nas bila dobra prilika da optimizujemo status Crnog mora kao ključne geografske tačke povezivanja - vitalne veze između istoka i zapada i ključnog raskršća između juga i severa", rekao je Jeremić.

"U mnogim delovima sveta osećaj nesigurnosti raste. Posledice krize u zoni evra i politička nesloga i u budućnosti će se odražavati na prostor BSEC", ukazao je Jeremić i izrazio nadu da bi bliža saradnja mogla da doprinese da region iz tog perioda promena izađe ojačan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: