Banke blokirale samo Viza kartice?

Veliki broj klijenta banaka se našao u problemu jer je nekoliko banaka u Srbiji privremeno blokiralo njihove platne kartice iz bezbednosnih razloga.

Izvor: B92

Petak, 16.12.2011.

01:37

Default images

Kako piše Danas, u jednoj od banaka, debitne i kreditne kartice blokirane su jer je iz evropske centrale stigla informacija da su podaci iz tih kartica kompromitovani.

U kol-centru iste banke kazali su da "ni oni nemaju detaljne podatke" o načinu na koji su podaci kompromitovani, ali da je do toga moglo doći putem interneta ili korišćenjem kartica u inostranstvu. Veliki broj klijenata je potom obavešten da su njihove platne kartice privremeno blokirane iz bezbednosnih razloga, odnosno da bi se zaštitila njihova sredstva.

Procenjuje se da je reč o velikom broju blokiranih kartica, navodi Danas, dodajući da su nezvanične informacije da će već sledeće sedmice krenuti izdavanja novih kartica, a klijenti će novac u međuvremenu moći da podižu na šalterima.

Prema saznanjima tog lista, proces blokiranja kartica u nekim bankama počeo je još u subotu, ali niko u bankama nije želeo da razgovara na tu temu.

Istovremeno, kako navodi sajt theregister, kompanija Viza istražuje mogući upad u sistem koji je možda ugrožio više od 10.000 kartica u Istočnoj Evropi.

Sajt Kamatica.com nezvanično saznaje da je više centrala banaka u istočnoj Evropi upozorene od strane centra kompanije Viza, da je u toku istraga "potencijalnog kršenja bezbednosti" koje može da ugrozi vlasnike Viza kartica širom istočne Evrope. Elektronski mediji prenose deo saopštenja kompanije Viza u kome se navodi da ta kartičarska kompanija tesno sarađuje sa bankama na rešavanju tog problema kako klijenti ne bi bili oštećeni.

Prema saznanju Kamatice vlasnici kartica drugih kartičarskih kuća (Maestro, Masercard, American express, Diners) nisu ugroženi. Informaciju o potencijalnom bezbednosnom riziku za vlasnike Viza kartica, potvrdilo je i Udruženje banka Rumunije (ARB). U svom saopštenju ARB navodi da se ne očekuje da će vlasnici kartica biti pogođeni, ali se građani upozoravaju da kontaktiraju svoju banku ukoliko primete sumnjive transakcije sa svojih računa. "Zabrinuti vlasnici kartica treblo bi da pomno prate stanje na svojim računima i da obaveste banku ukoliko dođe do neobičnih aktivnosti", rekao je Catalin Cretu, Visa Europe Country Manager za Rumuniju.

Slično i u Rumuniji

U susednoj Rumuniji predstavnici kompanije Viza i banke, već su se oglasile time povodom i, kako se navodi, već se radi na rešavanju tog problema.

Rumunska banka u državnom vlasništvu CEC banka, je u procesu blokade i izdavanja 17.000 novih kartica, koje mogu biti kompromitovane kao posledica inicdenta.

U saopštenju koje navodi CEC banka, navodi se da je blokada usledila nakon službenog upozorenja prema kojem su informacije koje odgovaraju podacima platnih kartica izdatih od strane rumunskih banaka i stranih finansijskih instuticija ugrožene.

CEC banka izričito navodi da napad nije usmeren samo ka klijentima te banke, da nije posledica propusta u sistemu banke kao i da je prema indicijama problem nastao u ugrožavanju sigurnosti međunarodne data baze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: