Cvetković: Izvoz je naša strategija

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže da je Vlada Srbije veoma zainteresovana da podrži sve izvoznike.

Izvor: Beta

Sreda, 07.12.2011.

20:05

Default images

Cvetković je dodao da je to deo nove orijentacije i novog modela rasta koji je započet pre dve godine.

On je na dodeli nagrade SIEPA za izvoznika godine kazao da uspešnost tog modela pokazuje što poslednjih godina raste izvoz i naveo da je za 10 meseci ove godine izvoz (u dolarima) veći za oko 25 odsto nego u istom periodu prošle godine.

"U tom periodu je postignut istorijski najviši stepen pokrivenosti uvoza izvozom od 60 odsto", kazao je Cvetković i dodao da bi nagrada za izvoznika godine trebalo da podstanke i druga preduzeća da započnu izvoz.

Prema proceni Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), na osnovu velikog broja izvoznika koji su se ove godine javili ne konkurs, mnoge domaće firme su odgovor za izlazak iz krize potražile u izvozu.

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović ocenila je da je nagrada za izvoznika godine veoma bitna zato što je potrebno da se svaki uspeh primeti i da bude nagradjen. "Kad su vremena teška, svaki uspeh je dragocen", kazala je ona.

"Učesnici na konkursu su pokazali da su svetlo u srpskoj privredi i da su spremni da se takmiče sa onima koji rade u bogatijim i uređenijim sistemima", istakla je Kalanović.

Direktor SIEPA Božidar Laganin kazao je da je kriza pokazala u kojem pravcu bi trebalo da se kreće izvoz Srbije.

Prema njegovim rečima, ove godine je povećano učešće izvoza proizvoda većeg stepena obrade što potvrđuje strategiju Vlade Srbije u privlačenju proizvodno orijentisanih stranih investitora.

Laganin je najavio da se SIEPA priprema za jače prisustvo srpskih preduzeća u Poljskoj u oblasti građevinarstava i u Južnoj Koreji i Kazahstanu u izvozu hrane.

Tarket nabolji domaći izvoznik

Nagrada SIEPA za najboljeg izvoznika u 2011. godine uručeno je proizvođaču podnih obloga, kompaniji Tarket iz Bačke Palanke.
Kompanija Tarket dobila je nagradu jer će vrednost njenog ovogodišnjeg izvoza premašiti 100 miliona evra, a svoje glavne proizvode uspela je da plasira pored zemalja regiona i na tržišta Rusije, Belorusije, Ukrajine, Švedske i Poljske, rekao je Cvetković i napomenuo da je ta kompanija u 2011. otvorila 100 novih radnih mesta.

Direktor kompanije Tarket Miroslav Okuka kaže da je dodela ove nagrade potvrda da državne institucije prepoznaju poslovne aktivnosti te kompanije.

On je istakao da ova kompanija više od 90 odsto svog asortimana izvozi na strana tržišta i naglasio da dobrom plasmanu robe doprinose i Sporazumi o slobodnoj trgovni koje Srbija ima sa Rusijom i Kazahstanom, a u toj kompaniji očekuju i da se uskoro potpiše Sporazum sa Ukrajinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: