Bez obrazovanja nema razvoja Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je uvek potrebno više investiranja u obrazovanje, jer je znanje jedan od glavnih faktora razvoja društva.

Izvor: Beta

Sreda, 07.12.2011.

18:48

Default images

Tadić je istakao da je znanje bitan faktor u konkurentnosti i da je, i pored nezaposlenosti od 20 odsto, kompanijama teško da pronađu odgovarajuće kadrove.

On je rekao da je Srbija u prošlosti tretirala obrazovanje kao potrošnju, a ne kao razvojni resurs.

Kako je istakao, stanovništvo je jedan od najvažnijih razvojnih resursa svakog društva a Srbiji nedostaje taj resurs jer je prestala da bude zemlja u koju dolaze građani iz drugih država. On je pomenuo i apsurd koji postoji u Srbiji, a to je da je s jedne strane evidentna nezaposlenost, a sa druge strane ima kompanija koje, iako nude prilično visoku platu, ne mogu da pronađu, na primer rudare.

Ističući da Srbija nije društvo koje ima vremena, jer je vreme potrošeno 90-ih, delom i posle 2000. godine, Tadić je upozorio da se mora reagovati brzo.

"Moramo da promenimo sebe. Zato vas molim da razmislite šta možete da uradite kako biste promenili sebe. Jer ako vam uvek bude neko drugi kriv onda to govori da nešto i s vama nije u redu", zaključio je Tadić.

Tadić je kazao i da se sa problemom odliva mozgova suočavaju i zemlje poput Francuske i Nemačke, a ne samo Srbija.

"Ako su dovoljno dobri za druge, zašto nisu za nas"

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović kaže da država, uz roditelje, i dalje izdvaja najviše za visoko obrazovanje i postavio pitanje koliko preduzeća, mimo obaveznog poreza, odvajaju za studente.
Takođe, ne možemo reći da nam studenti na tržištu rada nisu kompetentni i da ne poseduju dovoljno znanja, jer kada odu u drugu državu, kako kaže, nije čuo da neko od njih traži dodatno obrazovanje. "Ako su dovoljno dobri za druge, zašto nisu za nas", upitao je ministar Obradović i naveo da naša prosveta školuje kadrove koji su potrebni privredi, uprkos tome što je država u tranziciji, kada se, kako je rekao, ne zna šta je pravo tržište rada.

Takođe, postavlja se i pitanje da li naša privreda realno vrednuje rad, da li ulaže u obrazovanje zaposlenog, rekao je Obradović i naveo da malo firmi u Srbiji adekvatno nagrađuje zaposlenog kroz zaradu, napredovanje, uvažavanje i otvorenost za realizaciju ideja.

On je podsetio da u Srbiji 23 odsto odraslog stanovništva nema osnovnu školu, a da 43 procenta nema stručne kompetencije za obavljanje posla, te da su nepoželjni za poslodavca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: