Šutanovac: Vojska kreditom do stana

Ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio je 1200. ugovor o rešavanju stambenog pitanja vojnih penzionera putem bespovratnog kredita od 20.000 evra.

Izvor: Beta

Sreda, 07.12.2011.

13:56

Default images

Po uručivanju ugovora penzionisanom starijem vodniku prve klase Draganu Trajkoviću iz Vranja, Šutanovac je istakao da je za te potrebe do sada Ministarstvo odbrane utrošilo oko 2,4 milijarde dinara.

Korisnici vojnih penzija koji nemaju rešeno stambeno pitanje tim ugovorom stiču pravo na beskamatni kredit od 20.000 evra.

Prema rečima ministra odbrane Dragana Šutanovca, početkom iduće godine će biti potpisano još 300 ugovora, pa će broj penzionera koji nemaju rešeno stambeno pitanje biti nešto veći od 2.000.

"Ovo je program koji smo usvojili prošle godine i do sada smo rešili 1.200 ugovora koji nas koštaju oko dve milijarde i 400 miliona dinara", reako je Šutanovac nakon uručivanja ugovora.
Ministar je pozvao sve vojne penzionere da "pristupe rešavanju stambenih pitanja na taj način".

"Svi vojni penzioneri kojima se omogućava da na taj način rešavaju stambeno pitanje primaju uvećane troškove stanovanja i nisu prepušteni sami sebi, već imaju pomoć od Ministarstva odbrane da mogu za taj novac da iznajme adekvatne stambene prostore i ne budu na ulici", dodao je Šutanovac.

"Nakon toga ćemo imati nešto više od 2 000 vojnih penzionera sa neresenim stambenim pitanjem", rekao je Šutanovac.

On je naveo i da je važno da smo u protekle četiri godine ostvarli izuzetno visok nivo stambenih zbrinjavanja, odnosno da je rešeno gotovo 5 000 stambenih pitanja zaposlenih ili penzionisanih vojnih lica.

Ministar odbrane smatra i da "sa tim tempom u naredne četiri godine mogu da se reše sva pitanja (bivši i sadašnji pripadnika sistema odbrane) koji ih nisu rešili dugi niz godina".

Trajković, koji je penzionisan 2000. godine u Preševu, a sa porodicom živi u Vranju je izrazio zadovoljstvo što ih ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nisu zaboravili.

"Samo oni koji nemaju stan ili kuću znaju koliko su duge godine čekanja", rekao je Trajković, koji je sa još 30 vojnih penzionera potpisao ugovor o stambenom kreditu.

Kupovinom stana ili kuće, u 79 mesta Srbije 1.184 vojna penzionera su do sada na taj način rešila svoje stambeno pitanje.

Šutanovac: Nije bilo planova o iseljenju porodice Ponjiger

Šutanovac je izjavio da nije bilo nikakvih planova o iseljenju iz samačkog hotela porodice vojnog penzionera koja je u utorak tragično nastradala, i ocenio da do te tragedije nije došlo iz socijalnih razloga.

Šutanovac je rekao novinarima da se "radi o licu koje je 2001. godine otišlo u penziju i od 2003. živi u vojno-samačkom domu sa porodicom, izmiruje svoje obaveze uredno i nikada nije bilo u planu da bude iseljavan iz tog objekta"
"Vojni penzioner koji ima 47.000 dinara čistu penziju, plus uvećane troškove u visini od 4.000 dinara, odnosno ukupno 51.000 dinara, ima u proseku za gotovo 25 odsto veće primanje nego profesionalni pripadnik vojske ili već za nekih 20.000 dinara i više nego prosečan penzioner u Srbiji", rekao je on.

Šutanovac je naveo i da misli da to pitanje "nije bilo socijalnog karaktera" i da pretpostavlja da će istraga utvrditio zbog čega se i kako to desilo.

"Moram da kažem da, zaista, ukoliko bi se analizirali svi finansijski odnosi, ne vidmo nijedan razlog da se tako nešto tragično desi", rekao je ministar odbrane.

On je naveo i da je taj tragičan dogadjaj izazvao "i pojedine komentare koji su pre svega oslonjeni na dnevnu politiku sa željom da se kritikuje rad Ministarstva odbrane i ministra."

U porodičnoj tragediji koja se u utorak dogodila u Beogradu, nastradali su vojni penzioner Palko Ponjiger (51) i njegova supruga Ilonka (47), kada su skočili sa šestog sprata Vojnosamačkog hotela "Zvezdara". Tragedija se dogodila u 12.45 sati , a prilikom skoka sa roditeljima je bio i trogodišnji sin Milan koji je nakon nesreće prebačen u Urgentni centar sa teškim povredama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: