Bajec: Ispunili sve uslove za EU

Savetnik premijera Jurij Bajec kaže da je Srbija ispunila sve klasične uslove koji se postavljaju jednoj zemlji radi dobijanja statusa kandidata za članstvo EU.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2011.

08:26

Default images

Bajec je podsetio da je Evropska komisija ranije ove godine pozitivno ocenila reforme u Srbiji i dala preporuku za kandidaturu.

On je, u emisiji televizije B92 "Između dve vatre", rekao da je Vlada Srbije sprovela nužne reforme i donela mnoge zakone i sprovodila niz nepopularnih ekonomskih mera u uslovima krize.

"Problemi oko dobijanja kandidature nisu vezani za reforme u Srbiji već za probleme na Kosovu", kazao je Bajec uz napomenu da poslednji događaji na Kosovu i Metohiji "idu u pravcu rešavnja problema". "Mislim da će se do petka uraditi još ponešto na tom planu i u tom smislu Srbija ima uslove da dobije status kandidata, što je veoma važno i to mnogo više nego što se to na prvi pogled čini", objasnio je Bajec, koji je i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

On smatra da bi Srbija dobijanjem kandidature prekinula dilemu kojim putem treba da ide, a to će, kako je naglasio, privući u većoj meri inostrani kapital i doprineti otvaranju novih radnih mesta.

"Niko neće smetati Srbiji da kada bude imala status kandidata da trguje sa Rusijom i Kinom, pošto se te zemlje često navode kao alternativa za EU", ukazao je Bajec.

Bajec je na pitanje da oceni tekuću ekonomsku situaciju u zemlji odgovorio da je vlada raznim merama uspela da održi stabilnost na nešto nižem nivou, navodeći da je nezaposlenost još uvek najveći problem, ali da ne očekuje njen dalji rast u toku sledeće godine.

Kada je reč o krizi zajedničke valute evrozone, Bajec je ukazao da naši građani ne treba da brinu zbog svojih štednih uloga iskazanih u evrima, jer za sada ima samo pojedinačnih razmišljanja da je bolje štedeti u švajcarskim fracima, dolarima ili nekoj drugoj valuti, a ne u evrima.

On je rekao da je siguran da će u okviru EU biti postignut sporazum kojim će se zaoštriti fiskalna disciplina i kontrola. Komentarišući moguće negativne posledice drugog talasa globalne ekonomske krize po Srbiju, Bajec je rekao da je najvažnije što sada imamo dogovor sa MMF-om u oblasti javne potrošnje, cenovne stailnosti i usvajanja budžeta.

Gligorov je rekao da u drugom talasu krize Srbija može da očekuje usporavanje rasta ili eventualnu recesiju, koja verovatno neće trajati samo godinu dana već duže.

On je ukazao da Srbija u tom periodu ne može očekivati značajnija finansijska sredstva od EU zbog krize.

I Bajec je, takođe, upozorio da se iduće godine i narednih nekoliko godina ne može u Srbiji računati na neke veoma velike pojedinačne investicije već su u izgledu manja inostrana ulaganja, uz uslov da se stvore fleksibilni uslovi.

Savetnik premijera je upozorio da iduće godine neće biti izdvajana značajnija sredstva za subvencije za strane investitore, ali je važno da država otkloni prepreke za mali i srednji biznis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: