Tadić: Fijat vizija moderne Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je proizvodne pogone u Fabrici automobila Fijat i ocenio da je ta kompanija deo vizije moderne Srbije.

Izvor: Beta

Utorak, 06.12.2011.

17:55

Default images

"Ovo će biti jedna od najboljih i tehnološki namodernijih fabrika u Evropi ", preneo je Tadić.

"Ovo je deo naše zamisli i ideje o Srbiji koju smo kreirali pre više godina. Imaćete jednu fenomenalnu fabriku u Kragujevcu. Ona je deo Srbije koja će imati tehnički inoviranu i modernizovanu industriju i radnu snagu koja će to moći da isprati", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je najavio da se ovih dana vode razgovori o novim velikim investicijama koje bi trebalo da upotpune tu viziju.

Za dovođenje fabrika poput Fijata u Srbiju su, podsetio je, potrebne godine, ali je Srbija uspela ne samo da dovede velikog proizvođača automobila, već i da obnovi proizvodnju auto-komponenti.

On je najavio da su otvoreni razgovori i sa drugim prizvođačima automobila i auto-komponenti i o njihovim potencijalnim investicijama u Srbiju.

"Otvaraju se ogromne šanse, posebno u proizvodnji auto-komponenti", rekao je predsednik i dodao da je danas u Fijatu dobio uveravanja da će se u toj fabrici otvoriti novih 200 radnih mesta. Tadić je naveo da je u fabrici video način proizvodnje i tehnologiju koja je primenjena, kao i robotizaciju koja je na "najvišem mogućem nivou" i istakao da je veoma zadovoljan i impresioniran "fenomenalnom fabrikom".

Tadić je rekao i da je video modernizovana fabrička postrojenja kao i infrastrukturu, što je izuzetan napredak u odnosu na maj ove godine kada je posetio kragujevačku fabriku.

"Impresioniran sam onim što sam video u fabrici 'Fijat automobili Srbija' i to je u skladu sa zamislima koje smo kreirali još pre mnogo godina kada je u pitanju povratak automobilske industrije - povratak na visokom tehnološkom nivou", kazao je Tadić.

"Veoma je važno da će u skladu sa tehnološkim zahtevima i radnici ovladati značajnim veštinama i da će to biti radna snaga na
najvišem kvalitativnom nivou
", rekao je Tadić. On je rekao da je novi model Fijata, Zero, koji će uskoro početi da se proizvodi u fabrici u Kragujevcu, video još pre više meseci u Torinu, da je model "jako dobar", da će se proizvoditi u dve varjante i biti predstavljen na Ženevskom salonu.

Predsednik je dodao da je u Fijatu obišao proizvodne pogone koji su, kako je primetio, na najvišem mogućem nivou, modernizovana su postrojenja, infrastruktura, logistika...

Montaža novog automobila pocece 9. decembra, a do marta naredne godine, kada treba da bude održan Salon automobila u Ženevi, biti napravljeno svega nekoliko "sajamskih komada".

Kako je ranije rekao Antonija Cezare Ferara, generalni direktor FAS-a, izrada probne serije vozila krenuće krajem godine, a do početka serijske proizvodnje proteći će od osam do devet meseci, koliko je potrebno da se izvrše sva neophodna testiranja, od kojih ona bezbednosna oduzimaju najviše vremena.

Upravo zbog toga, novi Fijatov model imaće dve varijante, s pet i sedam sedišta, od kojih će zadnja dva biti ugradena radi sigurnosti putnika, posebno dece koja ne mogu da se voze bez posebnih stolica. Novi Fijatov model, izjavio je Ferara, biće pravljen samo u Kragujevcu.
Šasija, ili platforma, preuzeta je sa starijih modela torinske kompanije, kao što su fijat idea i lanca mjuza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: