Drakulić: Šoškić je autističan

Hladan tuš za privrednike. Samo dan posle javnog apela pet udruženja privrednika, banke su im poručile da zahtevi nisu realni i da ne mogu da budu ispunjeni.

Izvor: Press

Sreda, 23.11.2011.

20:41

Default images

Predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je da razume situaciju u kojoj se nalazi privreda, ali da rešenje nije u rukama banaka.

"Njihovi zahtevi jednostavno nisu realni, a ne znam ni kako NBS može da utič e na komercijalne banke koje imaju svoju poslovnu politiku", kaže Dugalić.

On navodi da "imamo najveću stopu inflacije u regionu, najveću obaveznu rezervu, referentnu kamatnu stopu od deset odsto. U tim uslovima jednostavno nema jeftinih kredita" i dodaje da nije moguće ni da banke budu liberalnije prilikom odobravanja kredita jer je broj zajmova sa kašnjenjem u otplati dužim od 90 dana dostigao 20 odsto. Privrednici su, s druge strane, ponovili da je dogorelo do nokata i da bi ceo sistem mogao da se uruši ukoliko banke nastave da budu rigidne.

"Ukoliko se situacija ne promeni, privreda će se svesti na tridesetak firmi koje mogu da pronađu rešenje za problem finansiranja, ali više neće imati sa kim da sarađuju jer su u najvećoj dubiozi mala i srednja preduzeća. Problematično je što neke banke zloupotrebljavaju ugroženu likvidnost preduzeća, koristeći je da naplaćuju praktično zelenaške kamate", kaže izvršni direktor kompanije Nektar Bojan Radun.

U javnom apelu privrednici su pozvali NBS da pod hitno interveniše i iskoristi sve mehanizme koji joj stoje na raspolaganju. Zoran Drakulić, predsednik „Point grup inf", ne štedi reči kada govori o centralnoj banci.

"Srbija ima jednog autističnog guvernera, koji ne može da se na ovaj način ponaša u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji. Pre svega, Šoškić treba da ima mnogo veću koordinaciju i sa Ministarstvom ekonomije i sa Ministarstvom finansija. On mora da se ponaša realno, a ne da u kriznim vremenima vodi neku svoju politiku koja će dovesti privredu u kolaps", tvrdi Drakulić.

On podseća da je jedna od mogućnosti da NBS smanji obaveznu rezervu, a da, ukoliko to nije realno, bar donese odluku o plaćanju kamate na tu rezervu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: