Lekarima plate prema rezultatima

Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković kaže da je predviđen novi sistem obračuna plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koje će zavisiti od rezultata rada

Izvor: Beta

Sreda, 23.11.2011.

17:25

Default images

Izmene Zakona o platama u državnim organima i javnim službama Vlada Srbije je po hitnom postupku uputila parlamentu 10. juna 2010. godine.

Važeći zakon ne predviđa nagrađivanje prema rezultatima rada, odnosno na jedinstven način uređuje sistem plata.

"Novim sistemom obračuna i isplate plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama plata se sastoji od osnovne plate, dela po osnovu radnog učinka i dodataka na platu", kazao je ministar.

Deo plate po osnovu radnog učinka, kako je predloženo, određivaće se procentualnim uvećanjem osnovne plate, koje izražava priznati učinak po osnovu obima rada, kvaliteta izvršenog posla, broja i strukture opredeljenih osiguranih lica.

Cilj izmene zakona je stvaranje uslova za sprovođenje reforme u finansiranju zdravstvene zaštite, odnosno zdravstvenog osiguranja iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, naveo je ministar.

Stanković je precizirao da će se na primarnom nivou zdravstvene zaštite uvesti novi model plaćanja za pružene zdravstvene usluge u domu zdravlja, odnosno plaćanje po glavi stanovnika tako da se uspostavlja pravedna raspodela sredstava domovima zdravlja, kao i mogućnost nagrađivanja prema rezultatima rada.

Ministar je naveo da se na sekundarnom i tercijernom nivou zdravstvene zaštite planira izmena sistema finansiranja kroz uvođenje modela finansiranja prema dijagnostički srodnim grupama, odnosno paketa usluga.

To podrazumeva, rekao je Stanković, da će se na osnovu tih godišnjih paketa usluga prenositi sredstva zdravstvenim ustanovama na sekundardnom i tercijernom nivou zdravstvene zaštite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: