Kriza dogodine još veća i jača

Domaća ekonomija je u alarmantnom stanju, upozorili su privrednici i ekonomisti, navodeći da će se ekonomska kriza u Srbiji iduće godine povećati.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.11.2011.

12:18

Default images

Kako su naveli, nelikvidnost, "siva" ekonomija, nezaposlenost i javni dug su sve veći, a industrijska prozivodnja je u padu.

"Situacija je alarmantna i mi ćemo zaključak sa ovog skupa poslati svima kao upozorenje," istakao je predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković na savetovanju privrednika, koje je organizovano sa Društvom ekonomista Beograda na temu "Poslovanje privrede Srbije u uslovima krize i javna potrošnja". Ekonomista Mlađen Kovačević je izjavio da je tokom devet meseci ove godine broj osnovanih privrednih društava manji za 1.100, dok je broj novih preduzetnika opao za 3.600.

Kovačević smatra da je velika verovatnoća da će kriza u Srbiji pojačati u idućoj godini.

On je naveo da je umesto projektovane prosečne stope rasta industrijske proizvodnje od 6,9 odsto u periodu januar - septembar 2011. rast bio samo 2,5 odsto, kao i da od aprila industrijska proizvodnja u zemlji stalno opada.

Kovačević je rekao da je po zvaničnim podacima javni dug Srbije krajem septembra bio 14,7 milijardi evra, što je za dve i po milijarde evra više nego krajem prošle godine.

Odnos javnog duga i bruto domaćeg prozivoda do kraja septembra je skoro dostigao, prema rečima Kovačevića, zakonski maksimum od 45 odsto, kao i da je javni dug realno prešao tu granicu, jer se po toj računici uzima BDP u tekućim cenama, pa je dosta "naduvan".

Sa druge strane, najveći deo javnog duga je u stranim valutama i one se u cilju izražavanja javnog duga u dinarima množe sa nerealno niskim valutnim kursom, pa se njegova veličina tako umanjuje, tvrdi Kovačević.

On je, osim toga, ukazao da se i u obračun javnog duga ne uključuje spoljni dug Narodne banke Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu od 1,586 milijardi evra, niti njen unutrašnji dug nastao na osnovu prodatih hartija od vrednosti od milijardu evra.

Kovačević je rekao da je apsurdno da Srbija ove godine nije ništa preduzela da zaustavi ekonomski neracionalnu apresijaciju dinara, dok je Švajcarska kao najkonkurentnija zemalja sveta preduzela ove jeseni čak i devalvaciju kako bi smanjila vrednost svoje nacionalne valute.

Predsednik Društva ekonomista Srbije Gojko Rikalović je kazao da je izvesno da će se ekonomska kriza u Srbiji povećavati u narednoj godini i da se treba više okrenuti razvoju domaćih potencijala, ali i da je neophodan efikasniji javni sektor sa manjim troškovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: