Todorić bi trećinu srpskog tržišta

Hrvatski „Agrokor“ tražio je od Komisije za zaštitu konkurencije Srbije dozvolu za kupovinu „Merkatora“, koji posluje i na našem tržištu, saznaje „Blic“.

Izvor: Blic

Sreda, 23.11.2011.

09:34

Default images

Ovim preuzimanjem, koje bi bilo najveća regionalna transakcija, Ivica Todorić, vlasnik „Agrokora“, držao bi više od trećine srpskog tržišta.

Hrvatski biznismen u Srbiji ima „Ideu“, a ako se ovaj lanac spoji s „Merkatorom“, koji je kupio „Rodu“ i „Familiju“, Todorić bi držao 35 odsto domaćeg tržišta. Izvor „Blica“ tvrdi da je preuzimanje sve izvesnije i da komisija ne bi trebalo da bude kočnica.

"Od „Agrokora“ samo tražili da dopuni dokumentaciju o poslovanju i koncentraciji u Srbiji i sada komisija ima rok da se izjasni do polovine decembra ", kaže izvor „Blica“.

Ekonomisti tvrde da bi ova akvizicija dovela do pregrupisavanja na tržištu.

"Preuzimanje bi značilo manju konkurenciju u Srbiji i snažan duopol, a to znači da će biti sve manje mesta za male trgovine", kaže ekonomista Goran Nikolić.
Spajanjem „Agrokora“ i „Merkatora“ srpsko tržište će imati dva velika igrača, Ivicu Todorića i belgijski „Delez“, jer će zajedno držati oko 75 odsto tržišta.

U Sloveniji se, međutim, sve češće može pročitati kako je realizacija ugovora neizvesna.

Ljubljanski „Dnevnik“ navodi da „Merkatorova“ uprava želi garancije od „Agrokora“ da njegova finansijska stabilnost nakon transakcije neće biti ugrožena, da se u određenom periodu ne smanjuje broj zaposlenih, te da sedište „Merkatora“ ostane u Sloveniji.

U „Merkatoru“ žele i odštetu u slučaju da dođe do potpisivanja ugovora, a da se ne može realizovati, ali i da Evropska banka za obnovu i razvoj i Međunarodna financijska korporacija, koje bi nastupile u konzorcijumu s Todorićevim Konzumom, više godina ostanu vlasnici najmanje 25 odsto „Merkatora“.

Direktor „Merkatora“ Žiga Debeljak izjavio je da nije istina da uprava koči pregovore. Hrvatski mediji pišu da bi ponuda od 832 miliona evra (221 evro za akciju) mogla da uspe, i to u narednih nekoliko nedelja. Uz „Agrokor“ su pristigle još tri ponude investicionih fondova, a kreću se oko 160 evra po akciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: