Troškovi trgovanja na berzi

Iznos koji će dobiti akcionar nakon realizacije prodaje akcija će biti umanjen, jer akcionar plaća nekoliko provizija:

Izvor: B92

Nedelja, 20.11.2011.

20:01

Default images

1) Provizija Brokerskog posrednika (ovlašćene banke ili brokerske kuće) iznosi u proseku oko 1%

2) Provizija Beogradske berze koja iznosi 0,1 %

3) Provizija Centralnog registra za hartije od vrednosti koja iznosi 0,1 %

4) Provizija poslovne banke kod koje akcionar vodi namenski novčani račun (različita je provizija od banke do banke, i akcionar treba da se informiše kod koje banke će otvoriti namenski račun)

Obračun prve tri provizije akcionar može videti u Obaveštenju o realizaciji naloga koji dobija od brokera nakon realizacije naloga za prodaju akcija.

Sve ove provizije se naplaćuju automatski, pa akcionar u poslovnoj banci sa svog namenskog računa podiže iznos koji je već umanjen za ove provizije (neto iznos).

Takođe, akcionar je u obavezi da prijavi nadležnoj Poreskoj upravi prodaju akcija u vezi sa utvrđivanjem eventualne obaveze plaćanja kapitalne dobiti. Obaveza plaćanja kapitalne dobiti nastaje ukoliko je akcionar prodao akcije po većoj ceni od nabavne cene (kupovne cene ili nominalne vrednosti, ukoliko je ostvario pravo na besplatne akcije). Porez na kapitalnu dobit iznosi 10% od ostvarene razlike u ceni.

Porez na kapitalnu dobit se plaća po dobijanju Rešenja koje Poreska uprava dostavlja akcionaru na kućnu adresu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: