Vranjska Banja nema ni bankomat

Čuvena Vranjska Banja koja je sa Vlasinom najjača i najveća turistička destinacija na jugu Srbije, nema ni banku ni bankomat.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.11.2011.

16:15

Default images

Meštani, turisti i bolesnici, kao i više od 1.000 pravnih i fizičkih lica - vlasnika žiro računa, najblizu banku i bankomat imaju 12 kilometara daleko u Vranju.

Slavica Sotirović, predsednica ove najmlađe gradske opštine u Srbiji, kaže ne može i ne želi da se pomiri sa ovom činjenicom.

Ona tvrdi da se, odmah po konstituisanju opštine Vranjska Banja, kao predsednica, obratila svim filijalama banaka u Vranju molbom da se otvori bankarski šalter, ali da je od svih stigao negativan odgovor.

“Zaista je nemoguće bolesniku, turisti ili poslovnom čoveku objasniti da Banja u kojoj se, s početka prošlog veka, lečila kompletna kraljevska porodica, u kojoj je kraljica Draga Mašin 1901. godine lečila sterilitet, danas nema ni banku, ni bankomat", kaže predsednica.

Slavoljub Kostić, iz Službe marketinga u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Vranjska Banja, kaže da je to verovatno jedinstven sličaj u zemlji da jedna “kraljevska banja“ nema ni banku ni bankomat.

“Na žalost 10.000 stanovnika opštine, kompletan platni promet pravnih i fizičkih lica obavlja se u Vranju, tako što svakoga jutra, sa stotinak automobila, tamo idu svi koji imaju bilo kakve poslove u bankama“, kaže Kostić.

On kaže da apsolutno razume logiku i potrebu banaka da ekonomski posluju, ali razmišlja na glas da bi Služba platnog prometa morala da nađe rešenje za ovaj problem.

Saša Stevanović, vlasnik nevladine organizacije SPA, koju je formirana sa osnovnim ciljem da promoviše Banju i banjski turizam, kaže da je ovo verovatno jedinstven slučaj u Evropi da Banja koja, kako kažu, sa 94 stepena ima najtopliju vodu u Evropi, specijalnu bolnicu, hotel nema banku, ni bankomat.

On podseća da Vranjska Banja i Specijalna bolnica za rehabilitaciiju, imaju zdravstvene kapacitete vredne respekta, koji se nažalost, i zbog banke, minimalno koriste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: