Banke ne povlače novac iz Srbije

Predstavnici monetarnih vlasti i domaćih banaka sa većinskim stranim kapitalom tvrde da ne planiraju smanjenje obima poslovanja u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.11.2011.

15:33

Default images

Oni navode da ne nameravaju ni da povuku svoj kapital u centrale u inostranstvu, pred novim talasom finansijske krize u evrozoni.

"Sa sigurnošću možemo da tvrdimo da Rajfazen banka ne planira nikakvo smanjenje obima poslovanja u Srbiji, niti bilo kakav vid povlačenja kapitala", kažu u toj banci i dodaju da planiraju "i dodatna ulaganja i širenje svoje mreže".

Rajfajzen u prilog tome podseća da je u toku i izgradnja nove bančine upravne zgrade, a tom investicijom koja premašuje 35 miliona evra, banka želi da pošalje jasan signal da srpsko tržište ostaje vrlo važno i interesantno, te da je svakako vredno dugoročnog ulaganja. "Mi smo vrlo zadovoljni rezultatima ove godine, jer su oni značajno bolji od prošlogodišnjih rezultata i znatno premašuju budžet, kvalitet kreditnog portfolija je veoma visok, a Rajfazen banka i dalje ima značajan višak kapitala i likvidnosti", poručili su iz te banke.

Komercijalna banka, koja ima stalan i visok rast štednje - trenutno u visini od oko 1,24 milijardi evra.

Na pitanje da li su tačne medijske špekulacije da građani podižu novac sa štednje u stranim bankama u Srbiji i polažu u depozite u jake domaće banke, izvršni direktor Komercijalne banke za marketing Goran Milićević to nije mogao sa sigurnošću da potvrdi.

"A odakle građani donose novac, mi ih ni ranije nismo pitali, a ni sada ne pitamo. Nama je bitno da su klijenti zadovoljni kvalitetom našh usluga i da u nas, s razlogom, imaju poverenje, a sigurni smo da ce ga imati i nadalje", poručio je Milićević.

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Mira Erić-Jović kaže da banke sa većinskim stranim kapitalom, koje posluju u Srbiji, ne povlače svoj kapital u inostranstvo i ukazala da NBS u svom redovnom nadzoru banaka nije uočila takve aktivnosti.

"Povlačenje kapitala, o čemu smo mi iz NBS u više navrata izveštavali. nije moguće iz prostog razloga što banke kod nas ne predstavljaju filijale stranih banaka, nego posebna domaća pravna lica. Dakle, oni garantuju za svoje obaveze tim kapitalom. Kapital se ne povlači", izričita je bila viceguverner Erić-Jović.

Erić-Jović je podsetila da je i regionalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za centralnu i istočnu Evropu Mark Alen rekao u Beogradu, posle uspešnog završetka prve revizije aranžmana iz predostrožnosti između Srbije i Fonda, da je bankarski sektor u našoj zemlji solventan, likvidan i pod strogom supervizijom NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: