Lisovolik: Srbiju pogađa evro-kriza

Ekonomski rast u Evropi verovatno će dogodine stagnirati, što znači da će Srbiju biti pogođena takvim razvojem događaja jer dosta posluje s tamošnjim tržištem.

Izvor: Politika

Nedelja, 20.11.2011.

04:00

Default images

"Razvoj događaja u evrozoni – briga je i za nas", kaže Bogdan Lisovolik, šef Kancelarije MMF-a u Srbiji.

On kaže da su "tri najvažnija trgovinska partnera Srbije su Italija, Nemačka i Bosna i Hercegovina. Italija će očigledno biti u recesiji, a vaša zemlja je s njom povezana, ne samo preko izvoznih kanala, već i bankarskog sektora i stranih investicija".

"Drugi bitni trgovinski partner je Nemačka, koja će imati pad privrednog rasta u odnosu na ovu godinu. Bosna i Hercegovina je u znatnoj meri povezana sa Evropom. Situacija nije ružičasta, ali za Srbiju za sada prognoziramo rast od 1,5 odsto u 2012. godini", navodi Lisovolik. Lisovolik upozorava i da postoje rizici da se ta prognoza ostvari, jer je ona zasnovana na stagnaciji oporavka u evrozoni i delimičnoj recesiji u Italiji.

"Ukoliko u evrozoni budu zabeležene negativne stope rasta, a recesija u Italiji bude dublja od očekivane – procena za Srbiju postaće previše optimistična. Pratićemo situaciju, analizirati šta se dešava. Važno je da kreatori ekonomske politike adekvatno reaguju i da fiskalna situacija bude pod kontrolom", kaže stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji.

Deficit budžeta u Srbiji sledeće godine treba da bude manji od 4,5 odsto, koliko dozvoljava zakon, u slučaju da je ekonomski rast niži od očekivanog, jer se javne finansije moraju držati pod kontrolom, kazao je Lisovolik.

On je rekao da je i nivo javnog duga u Srbiji veoma visok, tako da ćemo u slučaju da ekonomki rast bude manji od očekivanog, imati s jedne strane formulu koja predviđa povećanje deficita, a sa druge strane ograničenje o finansiranju i visini javnog duga.

Lisovolik, kada su u pitanju javna preduzeća, kaže da "ona uglavnom ne posluju profitabilno i nisu u stanju da uzmu kredit bez garancije države. Smanjenje garancija značilo bi bolju kontrolujavnog duga, a još jedna mogućnost je privatizacija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: