SMS u Srbiji vredi 200 miliona evra

Građani Srbije godišnje provedu 8,8 milijardi minuta pričajući mobilnim telefonima i pošalju gotovo deset milijardi SMS poruka!

Izvor: B92

Nedelja, 20.11.2011.

04:18

Default images

Svaki od 9,92 miliona korisnika mobilne telefonije u našoj zemlji na razgovor u proseku utroši 891 minut i pošalje 978 poruka.

Da SMS poruka košta samo dva dinara, to bi značilo da samo na ovo „zadovoljstvo“ utrošimo 20 milijardi dinara godišnje, odnosno 200 miliona evra.

Ipak, podaci Repubičke agencije za elektronske komunikacije RATEL pokazuju da tržište mobilne telefonije lagano ulazi u zasićenje. "Ukupan broj korisnika mobilne telefonije u 2010. nije značajnije povećan u poređenju sa 2009. i iznosi 9.915.348, dok se tokom prethodne tri godine beleži usporen rast", navodi se u godišnjem izveštaju RATEL. Precizni podaci za 2011. znaće se tek dogodine, ali se ne očekuje značajnije povećanje broja korisnika. Kako sada stvari stoje, broj korisnika i dalje nadmašuje broj stanovnika - na 100 žitelja Srbije aktivna su 132 mobilna telefona. Oko trećine korisnika svoj račun plaća nakon utrošenih minuta (postpejd), dok dve trećine funkcioniše „na kredit“, kao pripejd korisnici.

Naravno, u regionu nas, a i šire, uveliko nadmašuju Crnogorci: prema zvaničnim podacima broj korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori iznosio je 1,24 miliona, što znači da na 100 stanovnika dolazi 199 mobilnih telefona.

Od visine uplaćenog kredita zavisi korišćenje mobilnih usluga kod pripejda. Ovo su uglavnom korisnici koji imaju povremenu potrebu za korišćenjem telefona. "Pripejd korisnici su najčešće mladi ljudi koji nemaju stalna mesečna primanja, pa im je ova opcija najpovoljnija i zadovoljava njihove potrebe", ističu u MTS.

Sva tri operatora trude se da različitim vrstama pripejd paketa privuku nove korisnike, nudeći razne dodatne usluge, minute, SMS poruke, internet, povoljniji roming i slično.

"Svi koji se opredele za postpejd imaće povoljnije cene saobraćaja, ali i mesečnu obavezu plaćanja računa", ističu u Telenoru, koji, prema poslednjim podacima, ima 40 odsto korisnika koji utrošene minute plaćaju putem računa.

I u postpejd tarifama mobilni operatori se utrkuju ko će privući više korisnika: nude se atraktivni modeli telefona čak i za jedan dinar, što, po pravilu, kod svih podrazumeva korišćenje „skupljih“ paketa, odnosno viših mesečnih računa. Za tržišnu utakmicu koriste se i aduti poput kvaliteta mreže, dobre ponude najsavremenijih telefona, povoljnih cena rominga, posebnih paketa za biznis korisnike, jeftinih ili besplatnih razgovora u mreži, neograničenog interneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: