Bajatović: Moguć jeftiniji gas

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da postoji mogućnost da Srbije u narednih deset godina dobija 10 odsto jeftiniji gas iz Rusije.

Izvor: Press

Nedelja, 20.11.2011.

04:02

Default images

On je objasnio da Srbija želi da o tome sa ruskim Gaspromom sklopi dugoročni aranžman.

Uoči posete predsednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera Srbiji Bajatović je rekao da će glavne teme biti jačanje strateškog partnerstva sa Rusijom i dolazak novih investicija i ruskih firmi u Srbiju.

"Poseta čelnika Gasproma značajna je sa nekoliko aspekata: razgovaraće se o Banatskom Dvoru, Južnom toku, dolasku Gasprombanke, ali i mogućnosti sklapanja dugoročnog aranžmana o nabavci gasa, po kojem bismo dobijali gas po znatno nižoj ceni", naveo je Bajatović. On objašnjava da bi to bio sporazum od najmanje 10 godina, po kojem bi cena gasa bila najmanje 10 odsto niža. "Za tu nižu cenu mi se zauzvrat obavezujemo da se u određenom periodu, a to je najverovatnije decenija, snabdevamo isključivo ruskim gasom", rekao je Bajatović.

Bajatović je dodao da će centralni događaj posete čelnika Gasproma biti puštanje u rad Banatskog Dvora, u ponedeljak, 21. novembra, kao i dalja ulaganja u to zajedničko preduzeće.

Prema njegovim rečima, razgovaraće se i o početku radova na Južnom toku - kako će se i kada u Srbiji graditi, kao i o investicijama Srbijagasa u taj projekat.

On kaže da bi od 1,4 milijarde evra koliko će biti uloženo u ovaj magistralni tok, Srbijagas trebalo da investira oko 200 miliona evra, i to krajem 2012, odnosno početkom 2013. godine.

Bajatović najavljuje da bi u Srbiju trebalo da dođu nove investicije i nove ruske firme, među kojima Gasprombanka, koja treba da bude prateća banka za velike investicije u energetskom sektoru.

"Što se novih investicija tiče, mislim da bismo mogli da razgovaramo i o izgradnji gasnih elektrana u Srbiji. Procena je da bi u budućnosti to mogao da bude centar izvoza za jugoistočnu Evropu", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: