Drakulić: Nismo zaslužili jak dinar

Privrednik Zoran Drakulić smatra da se u ovakvoj krizi u cilju spasavanja nejake privrede treba odlučiti za jaču inflaciju.

Izvor: B92, NIN

Subota, 19.11.2011.

17:38

Default images

"Da li srpska privreda zaslužuje ovako jaku valutu ili je ona rezultat prevelikog zaduživanja i priliva deviza koje nisu rezultat srpske produkcije i velikih stranih investicija", pita u komentaru Drakulić.

Prema njegovim račima kriza koja potresa Srbiju mnogo je dublja nego što političari žele da priznaju.

"Pametni su to govorili još 2008. kada su naši „eksperti“ tvrdili da nam je kriza šansa, da smo nedodirljivi na spoljni uticaj. To što nismo sproveli „brutalne“ reforme i što nam je rejting po svim parametrima na začelju, nije značilo da smo nedodirljivi na spoljnu krizu, već da smo još ranjiviji", navodi Drakulić.
Prema njegovim rečim guverner ali i političari koji su već počeli trku za mesta u parlamentu trebali bi da odgovore na mnoga pitanja, a najvažnija su kako i kada će se prevazići ekonomski problemi koje ima Srbija.

"Pre izbora od političke elite moramo dobiti odgovor kako će se i kojom brzinom rešiti: ogromna nezaposlenost; mala proizvodnja i izvoz; previsoka javna potrošnja; spoljnotrgovinski deficit; sivo tržište; birokratija i spore procedure, korupcija, loša politika kursa; monopoli itd", kaže Drakulić.

On preporučuje da se napravi konsenzus "dve do tri najjače partije preko parlamenta nacionalnog spasa".

"Rešiti u ograničenom roku goruća pitanja - Kosovo i srpsku ekonomiju. Sakupiti najbolje i najhrabrije što Srbija ima i napraviti ekspertsku vladu. Partijski kadrovi to ne umeju i nisu spremni za dramatične promene koje su Srbiji neophodne. Za Srbiju ekonomske perspektive ima. Reći ću kako, ako „sveznajući“ pitaju. Možda je ovo utopija jednog privrednika, ali i jedini spas iz situacije u kojoj smo danas - brod koji tone da popravimo, dok još ima čelika iz Ju-Es stila!", navodi Drakulić.

Tekst u celosti možete pročitati u našoj rubrici Fokus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: