Beograd "bruka" za šoping turizam

Beograd se nalazi na dnu lestvice najboljih evropskih gradova za šoping turizam, pokazao je Indeks najboljih gradova za kupovinu britanskog časopisa Ekonomist.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.11.2011.

14:40

Default images

Indeks (Globe Shopper City) meri 33 grada koja su ocenjivana u 38 kriterijuma svrstanih u pet kategorija - prodavnice, dostupnost, praktičnost, hoteli i saobraćaj, kultura i atmosfera, među kojima je Beograd zauzeo 31. mesto.

Najbolji evropski gradovi za kupovinu su London, sa indeksom 67,3, Madrid i Barselona (po 67,1), Pariz (65,5), Rim (62,9) i Berlin (62,3).
Iza Beograda koji ima indeks 43,6 našli su se samo Oslo, sa indeksom 43,1 i Ženeva, sa 41.
Iz zemalja bivše Jugoslavije više se nijedan grad nije našao na listi, dok su iz susednih zemalja Budimpešta na 10. mestu, sa indeksom 59,6, a Sofija i Bukurešt su zajedno na 24. mestu sa indeksom 52,2. Iz istočnoevropskih zemalja, najbolje je plasiran Prag, na 9. mestu i indeksom 59,7.

Prema objašnjenu direktora istraživačkog projekta Alasdaira Rosa, iz indeksa najboljih gradova za kupovinu proizlazi da je ideal međunarodnog šoping turizma ravnoteža izmedju praktičnosti, dostupnost i cene.

Kriterijumi su bili ocenjivani kvantitavno, na primer broj putnika prevezenih avionom godišnje, ili kvalitativno, kao što je verovatnoća sniženja u različitim prodavnicama.

Svaki grad ocenjen je prema prosečnom smeštaju u pojedinim kategorijama. Ukupan indeks izračunat je na osnovu prosečnog vrednovanja u pet kategorija.

Sve kategorije su u indeksu zastupljene ravnomerno. Indeksirani gradovi su bili izabrani na osnovu broja posetilaca i privrednog značaja.

Gradovi su bili izabrani iz evropskih zemalja sa bruto domaćim proizvodom većim od 50 milijardi evra sa većim privredama i više od jednog velikog grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: