Oficiri žure u penziju zbog čeka

Više stotina oficira požurilo je da se penzioniše, jer će od 2012. pripadnici vojske zavisno od čina, primati penziju manju i za desetak hiljada dinara

Izvor: B92

Subota, 19.11.2011.

13:14

Default images

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, koji od prvog januara postaje penzioner, na čelu je stroja od više stotina pripadnika Vojske Srbije koji će od Nove godine skinuti vojničku uniformu, a razlog za njegovo povlačenje je promenjen način obračunavanja penzija.

Prema novim propisima, svim oficirima koji se penzionišu od 1. januara 2012. osnovica za obračun penzije pripadnika vojske biće prosečna plata koju je oficir primao tokom poslednjih 15 godina.

To podrazumeva i mala primanja iz devedesetih godina, kada su vojničke plate bile gotovo simbolične. Ova matematika puno je nepovoljnija za vojnike, jer propisi čiji je rok trajanja na izmaku kao osnovicu uzimaju samo poslednju platu koja je, mahom, i - najveća.

Promena obračuna penzija vojnih lica već dugo je dežurna tema među starijim oficirima. Pod udarom novih propisa našao se i veliki broj potpukovnika i pukovnika, koji čine oko trećinu svih oficira naše vojske. Na talas penzionisanja uticalo je i opredeljenje vojnog vrha da karijeru svakog oficira prati i stalno usavršavanje i školovanje. Veliki broj njih, sa dovoljnim brojem godina, a manjkom škole, izabrao je zato povlačenje iz službe.
Zahtev za penziju najpovoljnije je rešenje za većinu pripadnika vojske koji su dotakli plafon u vojnoj karijeri, a ispunjavaju uslove za povlačenje.

Jednostavna računica govori da će pukovnik koji odlazak u penziju odloži za posle Nove godine izgubiti i do 15.000 dinara mesečno, što nije mali iznos.

Pored prvog čoveka Generalštaba, šinjel će, prema saznanjima ”Novosti”, o klin okačiti i nekoliko generala na visokim vojnim pozicijama. Nogu je još početkom godine povukao tadašnji zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Mladen Ćirković. Epolete je nedavno spakovao i general-major Dragan Kolundžija, dugogodišnji načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba.

Promena obračuna vojnih penzija odvija se istovremeno sa spajanjem vojnih i civilnih penzijskih fondova. Vojni fond koji brine o 37.000 zaposlenih u sistemu odbrane i ”diviziji” od oko 50.000 vojnih penzionera od 1. januara biće pripojen civilnom fondu PIO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: