Jeremić: Energetika je naša šansa

Region jugoistočne Evrope za nekoliko godina postaće prvoklasna tranzitna i zona obnovljivih izvora energije, kaže Vuk Jeremić.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.11.2011.

12:39

Default images

Ministar spoljnih poslova kaže da će time postati i katalizator energetske stabilnosti u tom delu sveta.

Jeremić je najavio, na skupu "Konferencija za jugoistočnu Evropu - nafta i gas 2011.", početak izgradnje termoelektrane u Obrenovcu tokom iduće godine.

On je ocenio, u govoru koji je na tom skupu u njegovo ime pročitao njegov pomoćnik Zoran Vujić, da Srbija sa svojim bogatim kapacitetima za proizvodnju obnovljivih izvora energije zauzima posebno mesto u tom prostoru. "Osim što smo prirodna tranzitna zona za naftu i gas i naši nacionalni izvori su bitan deo strateškog pozicioniranja Srbije na energetskoj mapi sveta", ukazao je Jeremić i dodao da će to biti izvodljivije kada se u parlamentu donese novi zakon o rudarstvu i energetici.

Jeremić je istakao da će se srpska vlada zalagati za uspešna strateška partnerstva i korišćenje svih resursa koje naša zemlja poseduje.

U tom smislu ocenio je da će ugovor koji je potpisan između konzorcijuma kineskih kompanija i Elektroprivrede Srbije za izgradnju najnovije termoelektrane u Obrenovcu omogućiti da Srbiji razvija obnovljive izvore energije, korišćenje biomase, ali i da smanji zavisnost od tradicionalnih izvora energije.

"Vrednost ove investicije je oko dve milijarde evra i to je jedno od najvećih pojedinačnih ulaganja u Srbiji. Ovakve strateške investicije mogu da posluže i kao podrška drugim zemljama da vrednuju mogućnosti koje Srbija nudi" navedeno je u Jeremićevom govoru.

Šef srpske diplomatije je takodje naveo da je veliki broj poslovnih kompanija iz Evope zainteresovan za Djerdap III i korišćenje velikih hidro-potencijala Srbije.

Jeremić je ocenio da u vreme strateških promena u Evropi i svetu, region jugoistočne Evrope treba da iskoristi svoje prednosti i činjenicu da je u odličnoj geostrateškoj poziciji kao veza između sve četiri strane sveta.

On je ocenio da se mora raditi na multinacionalnom pristupu, jer nijedna zemlja neće moći poslove da obavi sama.

"Značaj jugoistočne Evrope je takav da u narednih pet godina može da privuče različite investicije, koje će doprineti stabilnosti spoljonotrgovinskog bilansa, a Srbija je veoma bitan akter u energetici jugoistočne Evrope", kazao je Jeremić.

"U 21. veku svi odnosi medju državama tiču se bezbednosti i obezbedjivanja dovoljne količine energenata. U budućnosti svi ćemo se fokusirati na obnovljive resurse", naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije koji nije prisustvovao konferenciji iz zdravstvenih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: