"Reket" trgovaca normalna stvar

Naknada koju proizvođači-distributeri plaćaju za uvođenje novog proizvoda u ponudu supermarketa uobičajena je praksa kod svih trgovinskih lanaca, kažu u PKS.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

11:06

Default images

Veći trgovci nisu želeli da komentarišu tvrdnje da uzimaju “reket” za ubacivanje proizvoda na svoje rafove.

U komercijalnim ugovorima postoji ‘ulistavanje’ kao naknada koju proizvođači-distributeri plaćaju prilikom uvođenja novog proizvoda u ponudu u supermarketima, i to nije „nova informacija“, već praksa od dolaska stranih trgovinskih lanaca, već desetak godina, objašnjavaju u Udruženju za trgovinu PKS. U Udruženju ističu da su takvo tumačenje ovog odnosa dobili od većih trgovinskih lanaca, a povodom izjave potpredsednice vlade Verice Kalanović da mala i srednja preduzeća u Srbiji moraju da plaćaju "reket" kako bi im se proizvodi nasli na rafovima velikih trgovinskih lanaca.

Praksu da postoji naknada za “ulistavanje” preuzeli su i drugi trgovinski lanci koji imaju jaku pregovaračku snagu i to je postala globalna praksa, ističu eksperti PKS.

Tumači se, da je naknada za „ulistavanje“ naknada za pokriće troškova trgovine prilikom uvođenja novog proizvoda, odnosno prilikom prvog ulaska novog proizvoda u prodaju.

U Udruženju za trgovinu napominju i da se, ukoliko je reč o proizvodu koji ima tržišnu verifikaciju, ne radi o periodu od nekoliko meseci za koji se plaća “ulistavanje”, već o trošku koji se razgraničava na ceo „životni ciklus“ proizvoda koji može biti i nekoliko godina.

“Od tržišne verifikacije proizvoda zavisi kolika će biti degresija navedene naknade za ulistavanje. Radi se uobičajenoj praksi kod svih trgovinskih lanaca i o delu pravnog odnosa između trgovine i proizvođača, a visina te nadoknade verovatno varira od jednog preduzeća do drugog i vezana je za različite faktore”, tvrde u PKS.

U Delez grupi nisu želeli da komentarišu izjavu Kalanovićeve, jer kako ističu “uvek teže da uspostave dugoročne odnose sa svojim dobavljačima, koje prvenstveno vide kao svoje partnere”.
Na isto pitanje, u Idei je dat odgovor “da se poslovanje te kompanije odlikuje čvrstom i uspešnom saradnjom sa domaćim proizvođačima i dobavljačima“, te da više od 75 odsto robe na policama u prodavnicama širom Srbije, Idea nabavlja od domaćih proizvođača i dobavljača kojih je više od 500 .

U tom trgovinskom lancu ističu i da “i pored kvalitetne saradnje, Idea kontinuirano radi na učvršćivanju i podizanju nivoa saradnje sa svim svojim poslovnim saradnicima“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: