"Nije realno da će evro propasti"

Propast evra nije zasad izvesna uprkos naznakama za smanjenje evrozone, kaže ekonomista Vladimir Gligorov.

Izvor: 24 sata

Petak, 11.11.2011.

05:42

Default images

On dodaje, na pitanje koliko je bezbedna štednja u evrima, da "kad bi do propasti i došlo, za šta su male šanse, najverovatnije će doći do konverzije štednih depozita u nemačku marku".

Za one koje se plaše ovog malo verovatnog scenarija, štednja u dolarima je solidno rešenje, smatra profesor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

On dodaje da je najgore rešenje štedeti u dinarima dugoročno, jer je još aktuelno pitanje inflacije.

"Ljudi u Srbiji nemaju neku alternativu do da se drže evra. Nije realno da dođe do propasti evra, ali čak i ako se desi tako nešto, najveći deo novca država čuva u nemačkim obveznicama, pa će doći do pretvaranja evra u marke. O kom kursu i odnosu će se raditi, to niko ne može da prognozira. Moguće je da se Grčka odrekne evra, mada za Srbiju to nije toliko relevantno, jer će u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Holandiji evro opstati", objašnjava Gligorov.

Kada je reč o isplativosti štednje deviza, kamatne stope na evre su znatno veće od onih na švajcarske franke i dolar. "To je i prirodno ako se zna da su bankama radi kreditiranja potrebni izvori finasiranja u evrima, pa stimulišu građane da što više oročavaju depozite u valuti EU", zaključuje Gligorov.

U prilog ovim tvrdnjama govore i podaci o oročenim depozitima u Nedelji štednje, gde su najčešći ulozi bili oni indeksirani u evrima i oročeni na godinu dana. Kamate na depozite u dinarima orečene na godinu dana se kreću do 12 odsto, u evrima su najčešće između pet i šest odsto, dok u švajcarcima i dolarima ne prelaze tri odsto na godišnjem nivou.

Gligorov se ne slaže i sa pesimističkim tvrdnjama o propasti drugih evropskih valuta.

"Švajcarska nije u evrozoni i njihova centralna banka ima mogućnosti za širok manevarski prostor, dok se u slučaju očekivane politike Evropske centralne banke može očekivati jačanje dolara u odnosu na evro i vraćanje na odnos 1:1. Možda je za one koji strahuju od evra najbolje da štede u ovoj valuti", zaključuje Gligorov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: