Šutanovac: SNS hoće da ukine VMA

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da bi Srpska napredna stranka, ukoliko pobedi na izborima, ukinula Vojnomedicinsku akademiju (VMA).

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

05:24

Default images

"Nažalost, insistiranje SNS-a na pogrešnoj politici u želji da budu različiti očitava nameru da se ukine VMA kao vojna bolnica i da se podvede pod klinički centar", navodi Šutanovac.

On je naglasio da bi ukidanje VMA dovelo u ozbiljan problem sve vojne zdravstvene osiguranike i njihove porodice, kojih danas u Srbiji ima oko 120.000.

"Takav potez naprednjaka bi takođe doveo do urušavanja sistema odbrane, ukidanja vojnomedicinskog fakulteta, Univerziteta odbrane i do niza drugih katastrofalnih poteza, koji bi Vojsku Srbije doveli u jako loš položaj", upozorio je ministar odbrane.

U programu SNS, "Beloj knjizi", navodi se da će "VMA postati civilna zdravstvena ustanova dostupna svim građanima, u kojoj će Vojska Srbije imati svoj definisani kapacitet prema utvrđenim potrebama".

"Zvaće se Klinički centar VMA, jer baštini dugu tradiciju vojnog saniteta Srbije. Umesto direktora imaće načelnika i Upravni odbor umesto patronata Ministarstva odbrane. Objediniće se vojnozdravstveno osiguranje sa civilnim i izjednačiti prava svih građana da koriste zdravstvenu zaštitu pod jednakim uslovima", dodaje se u tekstu.

Poslanik SNS-a Borislav Pelević kaže da ta stranka nije za ukidanje VMA, već za povećanje njene dostupnosti i drugim građanima Srbije.

"Niko ne sme da se brine, ni vojnici, ni zaposleni na VMA. Zalažemo se da, u skladu sa kapacitetima te ustanove, deo ostane za vojnike, a ostatak da bude namenjen drugim korisnicima zdravstvene zaštite, što i piše u našoj programskoj platformi", dodao je Pelević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: