Kriza je prava prilika za Srbiju

Nije sve tako crno. Iako je izvesno da će se drugi talas krize svom silinom obrušiti na Evropu, region i Srbiju.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

05:20

Default images

Domaći analitičari slažu se s predsednikom Tadićem da će to dovesti do selidbe i pregrupisavanja investitora, te će zemlje koje uspeju da privuku ulagače mnogo manje osetiti potrese.

Ekonomisti navode da veliki broj kompanija iz zemalja koje su najviše pogođene krizom javnog duga razmišlja da svoje investicije preseli, a na Srbiji je da ih konkretnim merama privuče što više.

Dobra vest za nas je i da se kapital iz Grčke i Italije uglavnom seli u zemlje van evrozone. U prilog tome ide i podatak da je poslednjih meseci veliki broj grčkih kompanija preselio poslovanje u Bugarsku, gde ih sada ima više od 800 i upošljavaju 82.000 radnika. "Prema dosadašnjem iskustvu sa privrednicima iz zemalja u krizi, verujem da dosta njihovih kompanija ima interese da proizvodnju prebaci upravo kod nas", optimista je potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.

Saradnik portala Makroekonomija Draženko Lukač smatra da šansa za domaće privrednike leži i u prodaji stranih preduzeća u Srbiji.

"Ako Grci ili drugi strani vlasnici zbog krize u svojoj zemlji prodaju učešća u preduzećima koja imaju u Srbiji, to ne samo da ne bi predstavljalo povlačenje kapitala, već može imati pozitivan efekat po našu privredu. Jer naši privrednici mogu da iskoriste priliku i kupe te firme", kaže Lukač.

Ekonomista Miroslav Zdravković upozorava da u trci za što većim brojem investitora opštine moraju da paze da ne naškode jedna drugoj.

"Tačno je da opštine mogu mnogo da urade na privlačenju investitora, da im što više olakšaju dolazak i početak gradnje hala, proizvodnje... Međutim, opasna je konkurencija među opštinama, jer utrkivanjem za konkretnog investitora mogu da naprave štetu svima", kaže Zdravković.

Prema njegovom mišljenju, strane kompanije se neće libiti da dođu na srpsko tržište. "Očekujem da će firme iz Hrvatske, recimo, premeštati proizvodnju u Srbiju pre članstva u EU, iz istog razloga zbog kog su slovenačke firme selile proizvodnju u Srbiju i BiH, što samo govori u prilog tezi da ćemo imati veće koristi od njihovog članstva nego od naše kandidature. Paradoksalno, ali naš glavni razvojni potencijal su mnogobrojni nezaposleni", tvrdi Zdravković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: