Đukić: Banke možda obustave kredite

Postoji opasnost da će banke koje posluju u Srbiji obustaviti kreditnu aktivnost, kumulirati likvidnost i čekati ishod ekonomske krize, kaže Đorđe Đukić.

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.11.2011.

15:04

Default images

Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da se "ne sme se, međutim, stvarati atmosfera da su banke krive za stanje privrede u Srbiji jer se one ponašaju tržišno i u kriznim uslovima akumuliraju likvidnost".

Ocenjujući da je ključni problem srpske privrede u poslednje tri decenije nesposobnost vlada da reše problem finansijske discipline, on je dodao da bi po hitnom postupku trebalo doneti zakon koji bi regulisao dužničko poverilačke odnose. Time bi bila eliminisana mogućnost manipulacije kroz donošenje uredbi vlade koje unose dodatnu nestabilnost u poslovanju privrede i banaka, istakao je Đukić.

Đukić kaže da srpskoj privredi preti urušavanje u 2012. godini zbog krize likvidnosti i dodaje da je potrebno hitno doneti zakon kojim bi se regulisali dužničko-poverilački odnosi da bi se to sprečilo.

On je istakao i da bi Vlada Srbije trebalo da posreduje u rešavanju problema prezaduženosti privrede kod banaka. "Umesto investicija u otvaranje radnih mesta, prioritet treba da budu intervencije za očuvanje postojećih radnih mesta", smatra on.

Profesor Đukić je naglasio i da bi država trebalo da posreduje u slučajevima prezaduženosti privrede kod banaka i da bi, umesto davanja podsticaja za nova radna mesta, trebalo subvencionisati održavanje već postojećih radnih mesta u preduzećima kao što su Galenika ili putarska preduzeća.

Đukić je naveo i da bi NBS trebalo da razmotri da u kriznim uslovima privremeno kontroliše tok kapitala i da ne dopusti da se štednja prikupljena u zemlji odliva u matične banke, već da se plasira u nacionalne ekonomije. On je naveo da bi ove mere, koje bi trebalo da preduzmu država i NBS, mogle da ublaže spoljni udarac ekonomske krize na Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: