Dinkić: Srbija polako nestaje

Srbija polako, ali sigurno stari i nestaje, kaže lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić u svom blogu na sajtu URS-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

14:21

Default images

On dodaje da su “najnoviji rezultati popisa, nažalost, pokazali ono što Ujedinjeni regioni Srbije govore već godinu dana“.

“Regionalne razlike su sve veće i veće. Siromašni postaju još siromašniji, a bogati još bogatiji. Pojedini delovi zemlje bukvalno izumiru. Mladi odlaze, napuštaju svoja rodna mesta jer tamo za njih nema šansi, nema posla, nema perspektive“, navodi Dinkić.

Prvi čovek URS-a upozorava da “kada odu, nikada se više ne vrate. Oni koji ostanu, teško osnivaju porodicu. Sve manje dece se rađa. Gotovo u svim gradovima više ljudi umre, nego što se beba rodi. Poražavajući je podatak da većina gradova i opština ima manje stanovnika nego pre 10 godina“. Dinkić kaže da država ne vodi životnu, već apstraktnu politiku. Ne bavi se ljudima, nego političkim kategorijama. Vlada i političari u Beogradu iz svojih kabineta ne vide i ne čuju dobro probleme građana, posebno onih koji žive u unutrašnjosti“.

“Država ne čini ni izbliza sve što može kako bi stimulisala rađanje i brigu o trudnicama i porodiljama. Još gore, čak ni sve porodilje u Srbiji nemaju ista prava i istu pomoć. Samo trudnice u Beogradu i Novom Sadu primaju 100 odsto plate za vreme trudničkog bolovanja. U ostalim gradovima primaju svega 65 procenata“, navodi on i dodaje da je “uvek bio izgovor u novcu“, ali da su “sada pare obezbeđene zahvaljujući zakonima koje je URS predložio, a Skupština usvojila, koji opštinama i gradovima donosi 400 miliona evra“.

On kaže i da se nike ne brine o nezaposlenim porodiljama i dodaje da se URS zalaže da “svaka nezaposlena porodilja, bez obzira da li živi u gradu ili u selu, treba od lokalne samouprave da dobije mesečnu naknadu sve do detetovog prvog rođendana“.

Takođe, dodaje Dinkić, “ne smemo zaboraviti i one najstarije. Od skromnih penzija oni izvajaju novac za gradski prevoz. Svim starijima od 65 godina treba obezbediti besplatan gradski prevoz, baš kao što je slučaj u Beogradu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: