Šoškić: Kriza stigla, izlaza ima

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da je Srbija već zahvaćena drugim talasom ekonomske krize.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

13:30

Default images

Šoškić je naveo da, uz dobro pripremljene mehanizme, može proći kroz krizni period bolje nego mnoge druge zemlje.

Šoškić je, na okruglom stolu na Ekonomskom fakultetu, istakao da je ekonomska aktivnost u Srbiji već ozbiljno pogođena dešavanjima u EU i da su "prognoze za rast veoma konzervativne".

Prema njegovim rečima, na Srbiji je da bude dovoljno obazriva i da obezbedi sve mehanizme potrebne da se štetni efekti minimiziraju. "Da ih možemo izbeći o tome nema ni govora", istakao je guverner.

Šoškić je ukazao da je država već dosta uradila jer je iskazala zavidni potencijal u podizanju svesti svih o potrebi fiskalne konsolidacije i zadržala budžetski deficit pod kontrolom.

On je naveo i da banke u Srbiji, i pored krize u evrozoni, ne ispoljavaju zabrinjavajuća ponašanja i da NBS, kao supervizor, ima uvid u sve transakcije i dnevno prati ponašanje banaka.

"Neke radnje treba budnije motriti, ali nema razloga za bilo kakvu nesigurnost", rekao je guverner.

Šoškić je napomenuo i da Srbija ima stabilniju situaciju na deviznom tržištu od drugih zemalja, kao što su recimo Mađarska ili Rumunija, a riziko premija je ispod ili na nivou zemalja sa mnogo boljim kreditnim rejtingom.

Ističući da se ne može isključiti krizna situacija u kojoj bi nivo premije porastao, on je dodao da Srbija pokazuje veći nivo otpornosti u odnosu na neke druge uredjenije zemlje.

Ne povećavati granicu deficita i duga

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić kaže da neće biti promene Zakona o budžetskom sistemu, kojim bi se povećale granice budžetskog deficita i javnog duga.
"Bilo kakva vrsta kompromisa koja bi vodila napuštanju opredeljenja da se poštuju definisana fiskalna pravila ne bi bila dobra za Srbiju", kazao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, eventulno povećanje granica donelo bi "trenutno opuštanje oko finasiranja deficita budžeta", ali bi dovelo do negativnih posledica na kredibilitet i fiskalnu održivost Srbije.

Šoškić je kazao i da bi trebalo biti konzervativan pri procenama ekonomskog rasta za 2012. godinu da se ne bi došlo u situaciju da se ugrozi poštovanje fiskalnih pravila zbog toga što nije realizovan planirani rast.

Guverner NBS je dodao i da je definicija javnog duga u Srbiji stroga i stroža i od mastrihtskih kriterijuma jer obuhvata i sve garancije koje daje država.

"Siguran da će Vlada, Fiskalni savet i MMF naći rešenje koje neće dozvoliti da korigujemo pravila koja su doneta pre nešto više od godinu dana", rekao je Šoškić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: