Jatu istekao rok, Letonci na potezu

Letonska kompanija Baltik eviejšon sistems jedina je otkupila dokumentaciju za učešće na konkursu Vlade Srbije za strateškog partnera za novu aviokompaniju.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.10.2011.

13:23

Default images

Kako se navodi u saoštenju Ministarstva za infrastrukturu, Ministarstvo i Radna grupa će letonskoj kompaniji, koja je suvlasnik Er Baltika (Air Baltic), dostaviti transakcionu dokumentaciju, nakon čega se očekuje podnošenje ponude.

Produženi rok za podnošenje prijava na tender za izbor investitora za zajedničko ulaganje u novu aviokompaniju istekao je danas.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Srbije nije navelo do kada će se čekati ponuda letonske kompanije, niti po kojim uslovima tenderske procedure je to predviđeno.

Ministarstvo je saopštilo da su prijave na tender u prvobitno utvrđenom roku do 30. septembra dostavile dve firme čija imena nisu navedena, ali da je rok produžen za mesec dana pošto su se pojavile kompanije koje su tražile dodatno vreme za prikupljanje dokumentacije.
Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je da domaći avioprevoznik Jat ervejz (airways) treba da se privatizuje sa ili bez strateškog partnera.

"To nije klasična privatizacija", kazao je on i podsetio da se radi o restrukturiranju "gde je zahtev Ministarstva da se to uradi zajedno sa strateškim partnerom i da se formira nova firma, racionalizuju troškovi i da se obnovi flota".

Inače, na tenderu koji je raspisan 1. avgusta mogle su da učestvuju aviokompanije, kao i finansijski investitori koji imaju najmanje pet odsto ulaganja u vazdušnom saobraćaju.

Zainteresovane kompanije ili konzorcijumi morali su da dostave dokaz i da su u 2010. godini prevezli više od 1,5 miliona putnika i da im je konsololidovani bilans bio veći od 200 miliona evra. Prema ranijim najavama iz Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, strateški partner za osnivanje nove aviokompanije Srbiji trebalo bi da bude izabran do kraja godine. Pregovori bi trebalo da budu realizovani u novembru i decembru, nakon čega će biti izabran strateški partner.

Do juna sledeće godine trebalo bi da se realizuju aktivnosti na uspostavljanju nove kompanije, prenosu sredstava i regulisanju obaveza Jat ervejza, kazali su u Ministarstvu.

Model osnivanja nove aviokompanije, početna veza sa Jat ervejzom, moguće opcije vlasničke strukture nove aviokompanije, ime i ostalo biće dogovoreni sa izabranim investitorom u okviru fleksibilnog pristupa, navelo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Vlada Srbije je 16. aprila 2010. usvojila zaključak o osnivanju nove aviokompanije, nakon što su radna grupa za poslovnu konsolidaciju Jata i menadžment te kompanije procenili da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Na prvom tenderu za prodaju Jata, 2008. godine, kad je nuđeno na prodaju 51 odsto kapitala kompanije po ceni od 51 milion evra, nije stigla nijedna ponuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: