Nema šta ne poskupljuje od danas

Potrošače u Srbiji od danas očekuje novi talas poskupljenja - gasa, prehrambenih proizvoda, kućne hemije, grejanja, a u prestonici i gradskog prevoza.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

12:36

Default images

Od 1. novembra gas će poskupeti od 10 do 15 odsto, zbog čega je najavljeno poskupljenje grejanja u mnogim gradovima u Srbiji.

Prema proračunima, kubni metar (m3) gasa za domaćinstva koja greje "Srbijagas", košta posle novembarskog poskupljenja oko 40,82 dinara, umesto dosadašnjih 36 dinara.

Grad Beograd prinuđen je da zbog najnovijeg povećanja cene gasa i povećanja cena mazuta tokom proteklih meseci za više od 50 odsto, koriguje cene toplotne energije, koja je od danas povećana za 7,5 odsto, izjavio je član Gradskog veća Goran Aleksić. Aleksić je rekao da bi realno povećanje cena grejanja trebalo da bude daleko veće, ali da je grad Beograd, imajući u vidu trenutnu ekonomsku situaciju, odobrio povećanje cene grejanja od 7,5 odsto, počev od danas.

Aleksić je objasnio da to praktično znači da će Beograđani priključeni na daljinski sistem grejanja preko preduzeća "Beogradske elektrane" plaćati 89,95 dinara po metru kvadratnom mesečno, odnosno da će za prosečan stan od 50 kvadrata mesečni račun biti uvećan za oko 300 dinara.

Očekuje se da će poskupljenje gasa prouzrokovati, iako ne u velikoj meri, povećanje cena i drugih industrijskih proizvoda, a stručnjaci su ocenili da će to uticati na povećanje inflacije za 0,3 odsto.

U trgovinama u Srbiji mogu se očekivati nova poskupljenja slatkiša, smrznutog voća i povrća, piva, kiselog mleka, kućne hemije i kozmetike.

Kako su trgovci rekli u Tanjugovoj anketi, na osnovu novih cenovnika dobijenih od dobavljača, slatkiši će poskupeti pet procenata, smrznuto voće i povrće 10, pivo tri procenta, kiselo mleko četiri odsto.

Cene kućne hemije i kozmetike u narednom mesecu "skočiće" od pet do 10 procenata.

Trgovci poskupljenja pravdaju novim cenovnicima dobijenim od dobavljača, a dobavljači višim cenama sirovina i povećanjem troškova proizvodnje.
Cene svežeg mesa i mesnih prerađevina, hleba, brašna, ulja i šećera ne bi trebalo da se menjaju na više. Predsednica Centra potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida izjavila je da je ta potrošačka organizacija zabrinuta zbog svakog najavljenog poskupljenja, jer je standard građana u Srbiji ionako nizak, plate miruju, a pri tome i dalje veliki broj radnika ostaje bez posla.

"Svako poskupljenje najviše pogađa najsiromašnije", istakla je Vida.

Ona je napomenula da su pre nekoliko godina gotovo sva sela u Vojvodini uvodila gas jer je to bio najjeftiniji i najčistiji vid grejanja da bi se kasnije ispostavilo da je gas skuplji od struje, uglja, drva.

Došli smo u situaciju da su potrošači imali mesečne račune za potrošeni gas i do 14.000 dinara, nisu bili u mogućnosti da ih plate pa su ostajali bez instalacija, pomenula je predsednica CEPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: