Ćirić: Biće manji porezi na plate

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić najavljuje da će država sledeće godine poreze i doprinoe na plate da smanji na oko 40 odsto.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

01:32

Default images

"Siguran sam da ćemo u toku sledeće godine opštu stopu poreza i doprinosa, koja je sad oko 64 odsto, moći da spustimo na neki nivo blizu 40 odsto", ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

On dodaje i da je za tri i po meseca od donošenja uredbe o podsticaju zapošljavanja, kojom su smanjenje poreske osnovice za neke kategorije i za 85 odsto, do radnog mesta došlo 6.700 ljudi. Ministar dodaje i da je efekat dalo finansijsko podsticanje investicija.

"Taj program je počeo 2006. godine i sad ima oko 194 aktivna projekta koja treba da rezultiraju sa oko milijardu evra investicija i sa 33.000 novih radnih mesta. Prosta računica govori o tome da je na tih milijardu država dosad odobrila 160 miliona evra za podsticaje. To znači da na jedan evro iz budžeta dolazi šest evra investicija. Prema našoj računici, taj jedan evro se vrati u budžet za 17 meseci kroz plaćanje PDV-a, kroz plate i doprinosa", kaže Ćirić.

On napominje da su podsticaji od pod 10.000 evra po jednom radniku bili retki i rezervisani za nerazvijena područja.

"Takve podsticaje ponudili smo za određene gradove, devastirana područja, gde je stopa nezaposlenosti i do 35 odsto, da bismo privukli investitore. S druge strane, da nismo napravili takvu ponudu, „Beneton“ bi otišao u Hrvatsku. A ovako su došli kod nas, zaposlili oko 3.000 ljudi, redovno im plaćaju poreze i doprinose, redovno podmiruju račune za vodu, struju i to je investicija koja ukupno iznosi oko 55 miliona evra. A imaćemo u narednom periodu pozitivne vesti i po pitanju nekih drugih velikih i poznatih investitora iz inostranstva", objasnio je Ćirić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: