Premijer: Samo profesionalno u JP

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će Vlada Srbije "do kraja" insitirati na profesionalizaciji upravljanja državnim i javnim preduzećima.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.10.2011.

16:26

Default images

Cvetković je na proslavi 90 godina poslovanja Poštanske štedionice, kazao da ispravnost tog stava potvrđuje upravo Poštanska štedionica, koja je u većinskom državnom vlasništvu, a lider je na srpskom bankarskom tržištu prema profitabilnosti merenoj prinosom na akcijski kapital.

Cvetković je kazao da su 2,5 miliona građana i 4.500 preduzeća klijenti Poštanske štedionice i da je to banka sa najširom poslovnom mrežom na srpskom tržištu.

Premijer je istakao i da Poštanska štedionica stalno unapređuje i modernizuje poslovanje, podsetivši da je ta banka prva na srpskom tržištu uvela platne kartice i elektronsko bankarstvo.

"Preduzeća od vitalnog značaja moraju da da posluju na ekonomskim principima i čistim računima, a na državi je da to omogući punom profesionalizacijom upravljanja, restrukturiranjem, uvođenjem javno privatnog partnerstva i privatizacijom", kazao je on.

Cvetković je dodao i da je obeležavanje 90 godina poslovanja Poštanske šetionice pravi trenutak da se podseti na stav vlade prilikom osnivanja te banke "da Poštanska štedionica treba da bude rasadnik štednje i vaspitač naroda".
Predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice Srđan Cekić kazao je da ta banka planira povećanje kapitala u srednjoročnom periodu.

On je kazao da je planirano povećanje kapitala iz dobiti banke, ali očekuju se i aktivnosti akcionara ili pronalaženje strateških partnera, neophodnih za strateško pozicioniranje banke na srpskom tržištu. Cekić je dodao i da je u periodu od 2008. do 2010. godine Poštanska šetedionica imala godišnji profit od po oko 1,3 milijarde dinara, a da je prva na srpskm tržištu po stopi prinosa na kapital, koja je u 2010. godini iznosila 30,28 odsto, a 2008. godine je bila 40 odsto.

Planira se dalje povećanje aktive banke i rast broja klijenata, istakao je Cekić.

Akcionari Poštanske štedionice su država Srbija sa 68,48 odsto, Javno preduzeće PTT Srbija sa 23,89 odsto, PIO fond sa 2,44 odsto, dok ostali akcionari imaju zajedno učešće od 5,19 odsto.

Prema podacima PTT Srbije, Poštanska štedionica je sa 89,9 miliona evra kapitala, po adekvatnosti kapitala na petom mestu u bankarskom
sektoru Srbije. U 2010. godini izdato je 25,2 milijarde dinara bruto kredita, a neto dobit te banke po osnovu kamata i naknada u prošloj godini bila je veća za 18 odsto od 2009. godine.

Po visini ostvarene dobiti Poštanska štedionica je na osmom mestu među 22 banke koje su ostvarile dobit u 2010. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: