Nema više olake pomoći za JP?

Prvog januara 2012. trebalo bi da u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju bude uvedena kontrola dodele pomoći koju Vlada daje javnim preduzećima.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.10.2011.

11:34

Default images

Predsednica Komisije za kontrolu državne pomoći Inga Šuput Djurić u intervjuu za EurAktiv, kaže da 1. januara naredne godine ističe prelazni period od tri godine definisan Prelaznim trgovinskim sporazumom u kome je više od 30 preduzeća bilo izuzeto od primene propisa o kontroli državne pomoći.

Na listi preduzeća koja obavljaju delatnost od zajedničkog interesa, nalazi se više od trideset preduzeća medju kojima su velika javna preduzeća EPS, JAT, Srbijagas, Putevi Srbije, Tanjug i Resavica.

Šuput Đurić je najavila da Ministarstvo finansija priprema uredbu kojom će, izmedju ostalog, biti propisana pravila za dodelu državne pomoći javnim preduzećima koja je vlada svrstala u grupu preduzeća koja obavljaju delatnost od opšteg ekonomskog interesa.

"Nova Uredba će sigurno predvideti kriterijume na osnovu kojih se utvrdjuje visina naknade za pružanje usluga od opšteg ekonomskog interesa koja ne predstavlja državnu pomoć, pa se i ne prijavljuje Komisiji za kontrolu državne pomoći", navela je Šuput Đurić.

Ona je istakla da je u ovom trenutku preuranjeno komentarisanje posledica primene budućih kriterijuma na subvencionisanje pojedinih medijskih kuća. Učešće državne pomoći u bruto domaćem proizvodu (BDP) je smanjeno sa 2,86 odsto u 2009. godini na 2,64 odsto u 2010. godini, navela je ona i istakla da učešće državne pomoći u BDP u periodu od 2008. do 2010. ima tendenciju blagog pada.

Đurić je navela da Evropska komisija preporučuje članicama EU da smanje opšti nivo državne pomoći i da se dodatno fokusiraju na prelazak sa podrške pojedinim preduzećima ili sektorima na podsticanje horizontalnih ciljeva koji su od interesa za EU, poput zapošljavanja, obuke, regionalnog razvoja i zaštite životne sredine.

Ona je istakla i da nije zadovoljna ocenom Evropske unije o nadzoru dodele državne pomoći u Srbiji.

"Nisam u potpunosti zadovoljna ocenom zato što smatram da je stanje u oblasti državne pomoći bolje nego što to proizlazi iz Izveštaja o napretku. S tim u vezi, neosnovana je konstatacija da bi Komisija za kontrolu državne pomoći trebalo 'da demonstrira operativno veću nezavisnost u radu'", kazala je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: