Potrošači biraju tek od 2015.

Od 1. novembra kubik gasa u Srbiji će koštati 36 dinara, ali to ne znači da će maloprodajne cene „plavog energenta“ biti iste za sve potrošače.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2011.

09:48

Default images

Građani još uvek ne mogu da biraju od kog distributera će da kupe gas a tu mogućnost će steći 2015. godine kada nastupi potpuna liberalizacija tržišta.

Koliko će ko platiti zavisi od toga kako će svoje cenovnike formirati lokalni distributeri gasa koji „plavi energent“ preuzimaju od Javnog preduzeća Srbijagas. Ipak, to ne znači da snabdevači maloprodajne cene gasa mogu da kaleme kako im je volja, već se ceo proces odvija po strogoj metodologiji koju je odredila Agencija za energetiku.

"Svaki distributer gasa određuje svoju maloprodajnu cenu. Mi prethodno damo saglasnost na veleprodajnu cenu koju predloži Srbijagas. Nakon toga Vlada Srbije daje konačnu reč, odnosno odobrava kako veleprodajnu cenu tako i cene koje formiraju distributeri gasa. Sa druge strane, postoji precizna metodologija kako distributeri mogu da formiraju svoje cene. Svi oni toga moraju striktno da se pridržavaju i ne postoji mogućnost da potrošači budu oštećeni", objašnjava Dušan Daković iz informativne službe Agencije za energetiku.
Kako lokalni distributer ima pravo da formira svoju cenu zavisi od više faktora kao što su recimo koliko potrošača ima na mreži i stanja u kome se distributivna mreža nalazi. Shodno tome, razlike u maloprodajnim cenama snabdevača nisu velike i u proseku se može izračunati da će računi za gas nakon 1. novembra iznositi oko 14.000 dinara.

Domaćinstva nemaju pravo da biraju od koga će kupiti gas već se snabdevaju od svojih lokalnih distributera. Međutim, ta situacija nije trajna, i trebalo bi da se okonča 1. januara 2015. godine kada će i građani imati pravo da biraju od koga će kupiti „plavi energent“.

U praksi to znači da će slobodno tržište zaživeti u potpunosti, odnosno da će domaćinstva gas moći da pazare od onoga ko da najpovoljniju cenu. U ovom trenutku Vlada Srbije je još uvek ta koja donosi odluku o tome kada i za koliko će poskupeti „plavi energent“.

Međutim, vrlo brzo će se to promeniti i Vlada će izgubiti tu mogućnost. Naime, kako je zakonski predviđeno od 1. januara 2012. godine cenu gasa i struje određivaće Agencija za energetiku umesto Vlade. Postepenim otvaranjem tržišta predviđeno je da obaveza javnog snabdevanja strujom i gasom svih potrošača važi do 1. januara 2013. za sve potrošače a od 1. januara 2015. godine samo za domaćinstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: