PIO: 85.000 nesavesnih poslodavaca

Fond PIO počeo je da šalje prekršajne prijave na oko 85.000 nesavesnih poslodavcima koji nisu dostavili dokaze o uplati doprinosa za svoje zaposlene.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2011.

09:11

Default images

Iako bi "disciplinska akcija" trebalo da motiviše poslodavce da uplaćuju doprinose, više od 40 odsto poslodavaca ne haje za propise, i PIO fondu nisu u zakonskom roku dostavili dokaze o uplati doprinosa za zaposlene. Tu njihovu bahatost na kraju plaćaju zaposleni, jer ne mogu da se penzionišu bez dokaza o uplaćenim doprinosima.

"U toku je slanje opomena nesavesnim poslodavcima, a počelo je i podnošenje prekršajnih prijava", kaže Jelica Timotijević iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prema njenim rečima, prekršajne prijave će stići na adrese onih poslodavca koji nisu dostavili takozvane M4 obrasce na vreme.

"Od 215.000 poslodavaca, dokaze o uplati doprinosa je do 30. aprila, kada je zvanično okončan zakonski rok za dostavljanje dokaza, predalo svega njih 130.000, odnosno 60 odsto", objašnjava Timotijević. U Fondu PIO podsećaju da bez ovih formulara, koji su jedini relevatni dokaz da su poslodavci izmirivali redovno svoje obaveze prema zaposlenima, nije moguće priznavanje staža radnicima. To je, zato, i najčešći razlog što se mnogi radnici ne penzionišu na vreme.

"Tek kada predaju zahtev za penziju uvide da imaju rupe u stažu, a posle sami jure poslodavce kako bi im priznali odrađeno vreme", objašnjava Timotijevićeva.

I prema podacima Poreske uprave, zaključno sa krajem juna ove godine, 51.700 poslodavaca nije obračunavalo i uplaćivalo doprinose u skladu sa zakonom. Do kraja juna podneto je 8.790 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka. Poreska policija podnela je i više od 1.600 krivičnih prijava zbog neobračunatih i neuplaćenih poreza i doprinosa, u visini od gotovo devet milijardi dinara.

U Ministarstvu finansija zato planiraju da u što skorije vreme izmene propise na osnovu kojih će firme biti u obavezi da uplate doprinose za penziono, zdravstveno i socijalno osiguranje pre nego što isplate zarade zaposlenima. Ovo novo pravilo, u najboljem slučaju, moglo bi da počne da se primenjuje tek od idućeg proleća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: