”Sačuvati investicije od izbora”

Šef Svetske banke za Srbiju Lu Brefor kaže da nema objektivnih razloga da se stvaranje pogodnih uslova za strana ulaganja prekine zbog parlamentarnih izbora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2011.

08:58

Default images

On je dodao i da Srbija mora da poveća konkurentnost kako bi privukla investitore.

"Jasno je da postoji rizik da oni koji su obavezni da se time pozabave, budu više zauzeti kampanjom, nego obraćanjem pažnje na važne probleme”, priznao je Brefor. Prema Breforu, u izbornom periodu postoje dva osnovna rizika, jedan je da oni koji donose odluke budu zauzeti kampanjom, umesto svojim poslom, a drugi jeste populizam, kada se tokom kampanje daju obećanja koja ne mogu biti ispunjena.

Brefor je rekao i da investitori obično odlažu odluke u vreme izbora, a pogotovu ukoliko postoje pretpostavke da može doći do značajnih promena, ali da to ne znači da se smanjuje priliv investicija, koje mogu biti ugovorene pre izbora.

"Analiza Svetske banke o uslovima poslovanja, prema kojoj je Srbija među najlošije rangiranim zemljama u regionu, signalizira da u zemlji mora da bude povećana konkurentnost ukoliko želi da privuče investitore", rekao je šef SB za Srbiju.

Brefor je istakao da, na primer, registrovanje vlasništva u Srbiji košta 18 prosečnih plata, u Poljskoj nešto više od jedne, dok u Češkoj staje šestinu zarade.

"Očigledno u Srbiji ima mnogo posla da se uradi. Neke zemlje iz susedstva su uspele da povećaju konkurentnost i uslove poslovanja. Makedonija je za proteklih godinu dana skočila sa 34. na 22. mesto i nastavlja napredak. Ja mislim da je to podsticaj i za vašu Vladu i društvo u celini da se takmiče sa konkurencijom", rekao je Brefor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: