Srpske šećerane ne treba zatvarati

Šećerna industrija u Srbiji ima perspektivu i ima prostora za šest šećerana, odnosno sve mogu opstati, kažu u šećerani u Žablju.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

04:49

Default images

Zamenik direktora te šećerane Željko Kovačević objapnjava da je Srbiji potrebno 200.000 ili 220.000 tona šećera godišnje.

"Trošićemo toliko i ako se kupovna moć građana ne poboljša. Uz to, podnet je zahtev za povećanje izvozne kvote za EU, koja sada iznosi 180.000 tona, a kako je Evropa deficitarna u ovoj robi, može se očekivati da nam dozvole veći izvoz", dodaje on.

"Ali, sve i da ostane sve kako jeste, za domaće potrebe i izvoz treba nam najmanje 400.000 tona, što znači da u Srbiji svakako ima prostora za više od tri-četiri šećerane", navodi Kovačević. Inače, priče o prodaji šećerane u Žablju domaćim tajkunima, nafilovane spekulacijama o tome da Grci, još uvek vlasnici Šajkaške i Crvenke, neće seljacima platiti repu, uznemirile su i ratare i stanovnike ove varošice.

Od letos se licitira i o tome ko je mogući kupac pa se lista kandidata sastavljena od nemačkih, francuskih, bugarskih i raznih svetskih kompanija, svela na jednu, i to domaću – MK grupu, čiji prvi čovek Miodrag Kostić ceni da je "najlogičnije da njegova firma kupi grčki Helenik šugar i da sačuva barem jednu šećeranu od dve koje ta kompanija ima u Srbiji”.

Sa druge strane, u grčkoj kompaniji kažu ko god da kupi šećerane Helenik šuagara u Srbiji, neće imati potrebu da zatvara nijednu fabriku jer one posluju veoma dobro.

Žabaljska šećerana je pozitivna firma, a prošla poslovna godina završena je s oko četiri miliona evra u plusu te joj, ako se imaju u vidu podaci koje je kompanija obanrodovala, ne treba spasilac. Logično bi bilo da, pogotovo s obzirom na to da je u ovoj godini šećer poskupeo, rezultati opet budu pozitivni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: