Država rešila da obori cene goriva

U Vladi Srbije ozbiljno razmišljaju da ponovo uvedu neku vrstu ograničenja cena naftnih derivata, koja se primenjivala do 1. januara ove godine.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

02:18

Default images

Regulisanje cena benzina i dizela na pumpama u Srbiji, ponovo bi mogla da preuzme - država.

Time bi gorivo u maloprodaji osim sa stalnim poskupljenjima, moglo da se susretne i sa pojeftinjenjem, jer bi se ponovo vratio sistem usklađivanje domaćih cena derivata sa svetskim cenama nafte.

Cene goriva cele ove godine bile su na uzlaznoj putanji, čak i kada je cena derivata na svetskim berzama bila u padu. Na srpskim pumpama ove godine nije zabeleženo nijedno pojeftinjenje. Po cenama goriva Srbija je proteklih meseci u evropskom vrhu. Naftni derivati na domaćim pumpama su skuplji nego u svim zemljama u okruženju.

Naftaši se pravdaju da na cenu goriva osim događanja na svetskoj berzi utiče i kurs evra, ali i državna zahvatanja koja spadaju u red viših kada je u pitanju benzin, dok su za dizel otprilike ista kao u ostalim zemljama u okruženju.

Nadležni tvrde da su kontrolama pokušali da spreče nezakonitosti u ovoj oblasti, posebno kada je reč o naplati carina, akciza i PDV, ali i zbog zaštite potrošača i učesnika na tržištu naftnih derivata.

Proverava se izdavanje licenci i drugih neophodnih akata za obavljanje delatnosti u ovom sektoru, ali se kontroliše i promet i naplata javnih prihoda.

Tržišni inspektori su u kontrolama doneli četiri rešenja o zabrani prometa zbog neposedovanja licence za obavljanje energetske delatnosti, 11 rešenja o zabrani prometa zbog neposedovanja propisanih isprava koje prate robu u prometu i jedno rešenje kojim je naloženo otklanjanje nepravilnosti.

Podneta su dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i šest prijava javnom tužilaštvu zbog privrednog prestupa. U ovim kontrolama je van prometa stavljeno 2.574.000 litara raznih vrsta derivata, čija je vrednost 303.792.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: