UPS: Porodilje, žalite se premijeru

Ministarstvo finansija krši zakone i Socijalni sporazum time što naplaćuje poreze i doprinose na zarade preduzetnicama na porodiljskom odsustvu, kažu u UPS.

Izvor: B92

Petak, 21.10.2011.

19:47

Default images

Unija poslodavaca Srbije (UPS) navodi da im se proteklih dana obratilo još 50 preduzetnica koje su na porodiljskom odsustvu ili su ga završile, a i dalje im stižu rešenja poreskih uprava sa zahtevom da plate između 70.000 i 980.000 dinara poreza i dorinosa.

To je, kako se ocenjuje, suprotno Zakonu o radu, Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom i odredbama Socijalnog sporazuma koji su u ime Vlade potpisali premijer Mirko Cvetković i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Ukazuje se da su Cvetković i Ljajić kao potpisnici i garanti Socijalnog sporazuma jemčili da će ta praksa biti obustavljena, a preduzetnicima na porodiljskom odsustvu nadoknađena uplaćena sredstva.

"Ovakvo ponašanje Ministarstva finansija i države, uprkos preporuci Zaštitnika građana da ovakva praksa prestane, kao i nedostatak političke volje da se ovaj problem reši, predstavlja veliku sramotu za Vladu Srbije i državu u celini", navodi UPS.

Kako se ističe, rukovodstvo Unije je odlučilo da desetinama žena koje svakodnevno zovu da telefone kabineta predsednika Vlade i ministra finansija Mirka Cvetkovića, i ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića.

Unija poslodavaca Srbije uputiće stotine žena da svakodnevno zovu premijera i ministra, kao lica koja im dovođjenjem u pitanje opstanka njihovih radnji i firmi, oduzimaju pravo na rad i ugrožavaju porodičnu egistenciju, upozorava se u saopštenju.

Unija je zatražila da se ukinu izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, suprotne obavezama Vlade Srbije iz Socijalnog sporazuma od 29. aprila 2011.

Tim izmenama i dopunama, kako se ukazuje, samo se potkrepljuje tumačenje Poreske uprave da preduzetnice, ukoliko odu na porodiljsko odsustvo, moraju da plaćaju doprinose po osnovu oporezive dobiti, ukoliko njihova radnja nastavi da radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: