Jeremić: Kina je za nas ispred svih

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić kaže da bi Kina u narednih godinu do dve mogla da postane najveći strani investitor u Srbiji.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 21.10.2011.

18:45

Default images

On je rekao da je ta zemlja, s najbrže rastućom ekonomijom u svetu, jedan od najznačajnijih partnera i saveznika Srbije.

Jeremić je istakao da bi Kina po obimu ulaganja u Srbiju mogla da pretekne sve druge države koje su do sada bile prisutne u našoj zemlji, naglasivši da Kina danas podržava Srbiju na svaki način.

"Politika Srbije u odnosima sa Kinom neće se menjati“ i biće nastavljeno jačanje prijateljstva i produbljivanje saradnje dveju zemalja u najrazličitijim oblastima, kazao je ministar. Jeremić je najavio kineska ulaganja u pogone za proizvodnju solarne energije i energije iz biomase kao i mogućnost otvaranja postojenja visoke tehnologije za proizvodnju telekomunikacione opreme.

"Očekujem da će ti razgovori biti uspešni kao što je bio dogovor o investiranju u Eleketroprivredu Srbije koji smo već postigli, a gde direktna kineska investicija iznosi dve milijarde evra i omogućiće izgradnju novog bloka termoelekttrane 'Nikola Tesla'", naveo je Jeremić.

Dodao je da je to do sada najveća direktna strana investicija u Srbiji.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je istakao da je sporazum o saradnji Vojvodine i kineske regije Guandong dveju zemalja potpisan "zahvaljujući diplomatskim pregnućima“ ministra Jeremića i ističući značaj tog dokumenta za pokrajinu i državu u celini

Pajtić je kazao da je Vojvodina zainteresovana da na tržište te kineske provincije, koja ima više od sto miliona stanovnika, izvozi vino, kukuruz i druge poljoprivredne i industrijske proizvode.

On je naveo da je Guangdong najveća kineska provincija sa 104 miliona stanovnika i u ekonomskom pogledu "najsnažnija razvojna mašina Kine“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: