Dolazak Lidla oboriće cene u Srbiji

Dolazak nemačkog internacionalnog diskontnog lanca Lidl u Srbiju značiće povećanje ponude kvalitetne robe na domaćem tržištu po cenama nižim do 30 odsto.

Izvor: B92

Petak, 21.10.2011.

17:47

Default images

Karakteristika Lidla, koji je peti po veličini diskontni lanac u Nemačkoj, jesu cene niže od 20 do 30 odsto nego u drugim "normalnim" trgovačkim lancima, kažu u Udruženju za trgovinu Privredne komore Srbije.

"Od 10 najvećih trgovinskih lanaca do sada nam je došao samo Metro, te je dolazak Lidla jedinstvena prilika za niže cene, kvalitetnu ponudu i bolji standard", ističu u PKS. Ulaganja Lidla u prodajne objekte su niža, jer se ide po prinipu montažne izgradnje i izlaganja robe na paletama ili čak i u kutijama, kažu eksperti za taj oblik trgovine.

"To nisu površine prodajnih objekata od pet, šest ili sedam hiljada kvadrata, već od 1.000 do 2.000, što je na nivou supermarketa", ističu u PKS i dodaju da će potrošačima na raspolaganju biti ogromna ponuda raznih trgovačkih marki, među kojima i Lidlove.

Kada je reč o kretanjima na tržištu po ulasku tako jakog konkurenta, u PKS očekuju da će dolazak Lidla u Srbiju dovesti do tržišne utakmice koji će "naterati našu maloprodaju i tržište na smanjenje cena".

Stručnjaci kažu da nije slučajno što ostali veći trgovački lanci, poput Maksi Delezea, već idu na smanjenje cena u okviru raznih akcija.

Novi igrači sprečavaju monopole

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović ocenio je da će dolazak svetski poznatog Lidla, koji već ima objekte u zemljama u okruženju, značiti mnogo za domaće tržište.
Papović je objasnio da se to odnosi ne samo na ponudu kvalitetnih trgovačkih marki po povoljnim cenama, već i na sprečavanje "trgovačkog i proizvođačkog monopola sa kojima smo trenutno suočeni".

On je kazao da će dolazak jednog od stranih i ozbiljnih trgovinskih lanaca u Srbiju dovesti do tržišne utakmice koja će rezultirati nižim cenama, dodajući da su postojeći trgovinski lanci već počeli da skidaju cene.

"Prema našim informacijama, Lidl planira da svoj prvi objekat u Srbiji otvori u Novom Sadu, a verujemo da će to biti slučaj i sa drugim gradovima", naveo je Papović.

Veoma je bitno, prema rečima Papovića, da na naše tržište dođu nove, kvalitetne, trgovačke marke, jer se na osnovu najnovijih analiza postojećih trgovačkih marki može "ozbiljno sumnjati u njihov kvalitet". On je izrazio i nadu da će Lidl za izradu sopstvenih robnih marki angažovati i proizvođače iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: