Đelić: Napredujemo ali je svet brži

IT tržište u Srbiji je brzo raslo do 2010. godine kada je dostiglo 500 miliona evra na godišnjem nivou, a zatim je obrt opao za 30 odsto i ne beleži rast.

Izvor: B92

Petak, 21.10.2011.

16:00

Default images

To je izjavio potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

On je na konferenciji informacionih tehnologija "Sinergija", kazao da je razvoj tog tržišta od strateškog značaja za Srbiju, jer "ekonomska konkurentnost i razvoj demokratije se ogledaju u razvoju informacionih tehnologija".

"Ne možemo biti zadovoljni što je Srbija u protekle četiri godine po kriterijumu tehnološke pripremljenosti pala sa 57. na 71. poziciju", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, ističući da Srbija napreduje u ovom sektoru, ali je svet očigledno "nešto brži".

Kako je kazao, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 52 odsto domaćinstava u Srbiji ima računare, a u zemljama Evropske unije (EU) računare ima 71 odsto stanovništva. Đelić je dodao da 41 odsto domaćinstava upotrebljava internet u Srbiji, a 65 odsto u EU, dok 31 odsto domaćinstava ima pristup širokopojasnom internetu, a u EU 56 odsto.

"Dve trećine preduzeća u Srbiji, koja imaju pristup internetu, ima internet prezentaciju, a 70 odsto koristi usluge javnih preduzeća preko interneta", naveo je on.

Kako je podsetio, za sada jedna trećina preduzeća kupuje, dok 20 odsto prodaje preko interneta. On je ukazao i na zadržavanje robe na carinama.

Kako je istakao Vlada Srbije je pokrenula novi projekat naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, "gde su informacione tehnologije jedan od ključnih delova".

"Posle 20 godina čekanja, sledeće godine će, na 16.000 kvadratnih metara biti završen tehnički kampus u koji je uloženo 8,4 miliona evra", rekao je dodavši da se već pregovara sa velikim kompanijama koje bi tu locirale informativne centre.

Đelić je kazao da se u decembru ove godine očekuje formiranje tehnološke platforme u koju bi EU investirala 100 miiona evra za dalji razvoj toj preduzeća.

"Potrebno je i poboljšati tržište informacionih tehnologija u Srbiji kroz nekomercijalne zajmove, finansiranje start apova i povećanje upotrebe širokopojasnog interneta", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: