Bolje kao Slovenci nego kao Bugari

Srbija bi trebalo da efikasnije koristi novac iz EU fondova, a na nama je da li ćemo biti efikasni kao Slovenija ili ćemo biti kao Bugari.

Izvor: Danas

Petak, 21.10.2011.

10:54

Default images

"Na nama je da li ćemo da se organizujemo kao Slovenija, koja apsorbuje više od 90 odsto novca koji joj je dostupan iz EU, ili ćemo biti kao Bugarska ili Rumunija, koje koriste svega 9 do 11 odsto novca koji im je na raspolaganju iz tih fondova", poručio je Ivica Eždenci, direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj.

Eždenci je objasnio da to zavisi od organizacije i ljudskih resursa u regionima i lokalnim samoupravama, podsetivši da, osim nadležnog ministarstva, te i drugih razvojnih agencija, u Srbiji postoji mreža od 17 regionalnih razvojnih agencija. One su, kako je objasnio, u postupku akreditacije, a trebalo bi da postanu prepoznatljive u EU kao legitimne agencije koje mogu da upravljaju procesima.

"Organizacija je veoma važna kako bismo mogli da se uhvatimo u koštac sa novim vremenom, u kome će Srbija dobiti kandidaturu za članstvo u EU", poručio je Eždenci, istakavši da bi regioni uskoro trebalo da predlože i strategije razvoja.

On je podsetio da su među statističkim regionima Vojvodina, Grad Beograd, Šumadija i zapadna Srbija, južna i istočna Srbija i Kosovo i Metohija, te da je slično savetovanje održano u Nišu, a uskoro bi trebalo da bude i u Vojvodini.

Istakavši da je prema novoj kategorizaciji, iz septembra ove godine, u Srbiji 46 najnerazvijenijih opština, što je za dve opštine manje nego prošle godine, Edib Kajević, pomoćnik direktora Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, naglasio je da je namera države da pomogne da se smanje razlike u razvijenosti i unutar regiona.

"Naredne sedmice sa Nacionalnom agencijom potpisaćemo sporazum o zajedničkoj saradnji u takvim opštinama i osmislićemo projekte, koji bi trebalo da ubrzaju razvoj najnerazvijenijih opština“, poručio je Kajević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: