Iz FAS-a 10.000 akumulatora dnevno

Fabrika akumulatora Sombor, koja je u sastavu Koncerna „Farmakom MB“, planira proizvodnju dva nova tipa akumulatora.

Izvor: Blic

Petak, 21.10.2011.

10:42

Default images

Sa fabričkih traka svakog dana silazi oko 10.000 akumulatora, a za proteklih nekoliko godina proizvodnja je povećana pet puta, a broj radnika udvostručen.

Oko 90 odsto proizvodnje namenjeno je izvozu.

Za razliku od drugih somborskih fabrika, ne samo da nije smanjila broj zaposlenih već je uposlila i nove radnike. Do kraja godine završiće novu montažnu liniju koja će omogućiti da se u svakom munutu završe četiri akumulatora, kao i novu liniju za proizvodnju akumulatora za kamione. "Inženjeri ove fabrike rade i na razvijanju AGM baterije i “Stop and go” ", objašnjava Dragan Tošković, generalni direktor Fabrike akumulatora.

"AGM baterije su starterske baterije bez sumporne kiseline, odnosno tečnog elektrolita. “Stop and go” su namenjene za zemlje gde je propisano da prilikom stajanja na semaforu automobili moraju da se ugase, a da pri tome mogu da rade svetla, klima i drugi uređaji. Dnevno se u fabrici proizvede skoro 9.000 jedinica starterskog programa i oko 1.000 trakcionih baterija", kaže Tošković.

To, kako dodaje, znači da se godišnje proizvede između 2,5 i tri miliona akumulatora, a u novu opremu je uloženo više od 12 miliona evra. Prošireni su kapaciteti, a posebna pažnja posvećena je ekološkoj zaštiti.

"U okviru fabrike dovršavamo izgradnju kanalizacione mreže i projekat zaštite okoline koji predviđa prečišćavanje i neutralizaciju otpadnih vode i izdvajanje olovnih pasta", naglašava Tošković.

U fabrici radi 820 radnika, ali će uskoro broj zaposlenih biti povećan za još desetak odsto. Zarada je poslovna tajna, ali nije tajna da zaposleni u fabrici akumulatora najbolje zarađuju u somborskoj privredi. Od privatizacije broj radnika je udvostručen, a kapacitet fabrike povećan je čak pet puta.

"To su maksimalni fizički kapaciteti, ali zato nam predstoji proširenje infrastrukture, kao što je železnička pruga, koja bi trebala da dođe do naše fabrike. Spremni smo da učestvujemo u najavljenom projektu izgradnje logističkog terminala u industrijskoj zoni. Za nas je to veoma značajno jer mi izvozimo oko 90 odsto naše proizvodnje. Izvoz u Rusiju i bivše zemlje Sovjetskog Saveza čini 70 odsto, a u zapadnu Evropu 20 odsto prizvodnje", kaže direktor FAS-a.

Lovačka municija

Od prošle godine u Somboru proizvode i olovnu sačmu za lovačku municiju. Dnevno se proizvede 10 do 15 tona livene i 10 tona kovane sačme, najviše za kupce u Španiji i Italiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: