Protest policije i lekara (FOTO)

Policijski sindikat Srbije protestovao je ispred zgrade beogradske policije, dok sindikat zdravstva traži poboljšanje materijalnog položaj.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.10.2011.

20:25

Default images

Članovi Policijskog sindikata Srbije (PSS) protestovali su ispred zgrade beogradske Uprave policije jer nadležni nisu ispunili zahteve za poboljšanje socijalnog i materijalnog položaja svih radnika MUP-a.

Na protestu je najavljeno i da će štrajk, koji traje uz poštovanje zakonskog minimuma za obezbeđivanje procesa rada biti radikalizovan ukoliko sindikalni zahtevi ne budu ispunjeni. Uz primenu Posebnog kolektivnog ugovora za radnike MUP-a, štrajkači traže i da Vlada usvoji izmene i dopune Zakona o policiji kao i da se obezbedi odgovarajuća opemu za policajce.

Predsednik PSS Veljko Mijailović rekao je na protestu, pred više od 150 ljudi da radikalizacija štrajka podrazumeva i odbijanje obezbeđiivanja svih javnih skupova i utakmica.

On je naveo da to podrazumeva i neizlazak na neke od poslova koje obavlja policija, dodavši da će članovi tog reprezentativnog sindikata štrajkovati do ispunjenja zahteva.

Prema njegovim rečima, radikalizacija protesta podrazumeva i sindikalne proteste po Beogradu, kao i odlazak ispred zgrade predsedništva Srbije.

Zdravstvo traži poboljšanje položaja

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije održao je protest upozorenja, a svoje zahteve, koji se odnose na poboljšanje materijalnog položaja, predstavnici sindikata su ostavili na pisarnici Vlade Srbije. Predsednik tog sindikata Zoran Savić je rekao da oni traže povećanje cene rada za zaposlene u toj delatnosti, odnosno da minimalna zarada bude jednaka prosečnoj potrošačkoj korpi.

Njihovi zahtevi se odnose i na povlačenje Predloga zakona o izmenama i dopunama zakona o platama u državnim organima i javnim službama iz skupštinske procedure, dok ne bude upućen Socijalno-ekonomskom savetu na razmatranje.

Taj sindikat, takođe, traži da se poštuju sva prava iz Posebnog kolektivnog ugovora, kao i primenu adekvatnih protokola koje Ministarstvo zdravlja treba da donese.

Savić je rekao da su zahteve, naslovljene na premijera Srbije, ostavili na pisarnici Vlade, i najavio da će, ako zahtevi ne budu uvaženi, u utorak, 25. oktobra, organizovati novi, masovniji protest.

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost skrenuo je pažnju na to da je nezadovoljan aktuelnim statusom zaposlenih u toj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: