Jovanović: Državi ostali samo ćorci

Liberalno demokratska partija (LDP) predlaže partnerstvo sindikatima, sa kojima žele da "promene odnos države prema poslodavcima i zaposlenima".

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2011.

16:43

Default images

Predsednici Liberalno demokratske partije (LDP) i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Čedomir Jovanović i Ranka Savić razgovarali su o mogućnostima kako da se život u Srbiji poboljša.

"LDP od ASNS-a očekuje partnerstvo. Mi želimo sa sindikatima da promenimo Srbiju tako što će se razumeti neminovnost formulisanja nove politike koja je preduslov novih ekonomskih i privrednih odnosa", kazao je Jovanović.

On je dodao da LDP smatra da zajedno sa sindikatima treba da radi na formulisanju nove politike da bi se promenio odnos države prema poslodavcima i zaposlenima.

"Treba menjati i dosadašnji način odgovora na ekonomsku krizu na koju ne smemo više da odgovaramo sredstvima kao do sada. Arsenal je potrošen, ostali su samo ćorci i šuplje reči", kazao je Jovanović.

Predsednik LDP-a je naglasio da država treba da smanji pritisak na poslodavce smanjenjem doprinosa na zarade, dok poslodavci treba da budu tolerantniji i razumljiviji prema zaposlenima koji ne treba da im budu jedino sredstvo kako bi smanjili svoje troškove.

"Ako želimo nova radna mesta, društvo mora da shvati da su ona posledica nove politike. Nova politika u svoj centar postavlja očuvanje ideje nužnosti evropske orijentacije Srbije kao preduslov njene modernizacije", kazao je Jovanović i naglasio da od sindikata očekuje da tu ideju brani.
On je dodao i da sindikatima treba pomoći da u Srbiji odigraju onu ulogu koju su te organizacije odigrale u svakom društvu koje se razvijalo.

"Oni koji kažu da u Srbiji nema nade i optimizma su prazni, u nama postoji i nada i optimizam kao što u svakom čoveku postoji ljubav. Ono što smo prošli i izgubili tu nadu i optimizam čini realnim i ona sada mora doći do izražaja", kazao je predsednik LDP-a.

Predsednica ASNS-a Ranka Savić kazala je da je razgovor sa predstavnicima LDP-a početak realizacije odluke tog sindikata o njegovom jačem političkom angažovanju. Savićeva je naglasila da je u Srbiji teška socijalno-ekonomska situacija i da niko nema prava da bude nemi posmatrač.

Ona je sastanak sa predstavnicima LDP-a ocenila kao dobar i konstruktivan i naglasila da je Jovanović bio "surovo iskren" i da nije nudio nikakva obećanja.

"U velikoj meri postignut je konsenzus da nam je potreban novi put, kao i dogovor da nam je potrebno da udružimo snage i Srbiju vratimo na put koji će nam dati neku novu nadu i nova radna mesta", kazala je Savićeva.

LDP je pre dva dana imao sastanak i sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: