Novak nam doneo kineske milijarde

EPS je potpisao Protokol o saradnji sa konzorcijumom kineskih kompanija u izgradnji termoelektrane "Nikola Tesla" B3 i realizaciji drugih energetskih projekata.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.10.2011.

18:04

Default images

Ukupna procenjena investiciona vrednost tih projekata značajno premašuje dva milijarde evra.

U kineskom kozorcijumu su kompanije "Čajna envajrmental enerdži" i "Šendžen enerdži grup", a sporazum uključuje investicije u obnovljive izvore energije.

Sporazum o saradnji su potpisali predsednici odbora direktora kineskih kompanija Bili Ngok i Gao Zimin i Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a Dragomir Marković. Marković je rekao da će saradnja sa kineskim konzorcijumom omogućiti realizaciju najvažnijeg projekta u Srbiji koji obuhvata izgradnju bloka snage 744 megavata i otvaranjem novog ugljenokopa Radljevo.

Planirane investicije u obnovljive izvore energije, kako je dodao, odnosiće se na ulaganje u biomasu na području Vojvodine, koja bi se koristila za proizvodnju električne energije.

Marković je rekao da bi investiciona odluka o formiranju zajedničkog preduzeća sa kineskim kompanijma trebalo da bude doneta do kraja prvog kvartala 2012. godine.

Kako je precizirao, kineske kompanije će imati većinski udeo u zajedničkoj firmi sa EPS-om, ali je istakao da se će o tačnim procentima pregovarati. Novac za izgradnju bloka u TENT-u, prema rečima Markovića, biće obezbeđen iz kineskih kredita.

Marković je, takođe, izrazio očekivanje da će do kraja ovog meseca biti potpisan i ugovor o kreditu sa kineskom Eksim bankom za modernizaciju TE Kostolac.
Predsednik Odbora direktora kompanije "Čajna envajrmental enerdži" Bili Ngok je kazao da je potpisivanje sporazuma sa EPS-om veliki korak ka realiziciji projekta koji je veoma značajan za izlazak kineskih kompanija u oblast energetike u inostranstvu.

On je objasnio da se njegova kompanija bavi investicijama u zaštitu životne sredine i obećao je da će u Srbiju doneti najmodernije tehnologije za termoelektranu i rudnik uglja, da će u zajedničkoj firmi zaposliti srpske inžinjere i radnike, kao i da će poslovati u skladu sa srpskim zakonima.

"Radićemo na tome da ovo bude jedna od najboljih termoelektrana u svetu i da na najpozitivniji način doprinese tradicionalnim prijateljskim odnosima između Srbije i Kine", rekao je Ngok. Dodao je da očekuje da će taj projekat dobiti podršku Vlade Srbije i lokalnih samouoprava.

Đoković: Novak je najbolji ambasador Srbije

Jedna od najuticajnijih kompanija u Kini "Čajna envajronmental enerdži holdings", sa kojom je Elektroprivreda Srbije potpisala protokol o saradnji, je među sponzorima srpskog tenisera Novaka Đokovića. Stric srpskog tenisera Goran Đoković, koji je direktor porodične kompanije "Femili sport", je izrazio očekivanje da će to partnerstvo doprineti ekonomskom razvoju i napretku naše zemlje.

"I ovog puta se pokazalo da je Novak jedan od najboljih ambasadora Srbije i naša namera je da spojimo poslovne ljude iz celog sveta sa Vladom Srbije kako bi se realizovali značajni ekonomski projekti", kazao je Đoković.

On je ocenio da je protokol o saradnji EPS-a sa konzorcijumom dve kineske kompanije, od kojih je jedna sponzor srpskog tenisera, veoma značajan s obzirom da se radi o jednoj od najvećih grinfild investicija u Srbiji.

Jeremić: Kina je motor ekonomskog razvoja sveta

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić kaže da će investicija kineskih kompanija u energetiku Srbije, veća od dve milijarde evra, biti najveća strana investicija na srpskom tržištu.
Jeremić je kazao da će za realizaciju tog dogovora o ulaganju biti potrebna puna politička podrška obe strane. "Pred nama su novi projekti, a radi se na privlačenju kineskih investicija u visoke tehnologije i tekstilnu industriju, ali i u druge oblasti", kazao je Jeremić.

On je naglasio da su politički odnosi Srbije i Kine "danas izvanredni i na najvišem nivou. Kina je jedan od najbitnijih partnera Srbije".

Jeremić je istakao i da su kompanije sa kojima je potpisan sporazum iz najmnogoljudnije i najbogatije kineske provincije Guan Dong i da postoje značajne mogućnosti za ubrzanja saradnje sa tom provincijom, pogotovo u investiranju.

On se zahvalio kineskoj delegaciji na podršci za otpočinjanje nove faze u ekonomskim odnosima dve države. "Iako postoji određena doza skepse kada političari daju obećanja, pokazalo se da se poneka od njih i ispune. Neka veoma brzo", naveo je Jeremić.

Huahua: Nastavićemo da ulažemo u Srbiji

Guverner provincije Guandong Hua Huahua rekao je da će ohrabrivati preduzetnike iz te provincije da investiraju u Srbiju i pozvao srpske firme da učestvuju na sajmovima trgovine u toj oblasti i povećaju trgovinsku saradnju dve zemlje. Huahua je naveo da je prošle godine trgovinska razmena te provincije i Srbije bila 100 miliona dolara, što je jedna četvrtina trgovinske razmene Srbije i Kine.

On je ocenio da postoji dosta prostora za razvoj saradnje i dodao da je u prvoj polovini ove godine izvoz iz Guandonga povećan za 52 odsto, dok je uvoz iz Srbije porastao za 350 procenata.

Huahua je ocenio da između Srbije i Kine može da se poboljša ekonomska saradnja, ali i regionalna, kao i saradnja u kulturi, sportu i turizmu.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je u razgovoru sa guvernerom Huang Huahuaom izrazio zadovoljstvo i zbog realizacije projekta mosta Zemun - Borča, istakavši da je to od velikog značaja za buduću zajedničku saradnju na ekonomskom planu. Cvetković je istakao da Srbija pridaje poseban značaj razvoju strateškog partnerstva sa Kinom u svim oblastima.

Premijer je, kako se navodi, naglasio da je Srbija zainteresovana za jačanje dalje saradnje sa najrazvijenijom kineskom provincijom Guandung.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: