SB: Po dozvolama smo na pupku sveta

Srbija je po uslovima poslovanja pala za četiri mesta na 92. poziciju od 183 zemlje, navodi se u izveštaju Svetske banke i Međunarodne finansijske korporacije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.10.2011.

11:25

Default images

Sa tom pozicijom, Srbija bez Kosova našla se na začelju u poređenju sa zemljama EU, ali i regiona, navodi se u Izveštaju o uslovima poslovanja za 2012 (Doing Business).

Od članica EU iza Srbije je samo Grčka, na 100. mestu, a u regionu Bosna i Hercegovina - na 125. poziciji, kao i Kosovo, koje je posebno rangirano u izveštaju i našlo se na 117. mestu. Albanija je na 82. mestu, pet mesta niže nego prošle godine, Hrvatska je nazadovala za jedno mesto na 80, Crna Gora je stagnirala na 56. poziciji iako je sprovela tri reforme, a najbolja u regionu je Makedonija, koja se pomakla za 12 mesta na 22. poziciju sa sprovedenim reformama u četiri oblasti obuhvaćene izveštajem.

Kada je reč o Srbiji, ona je sprovela reforme u domenu upisa nepokretnosti uvođenjem ubrzane proceure i u domenu rešavanja nesolventnosti. Po upisu nepokretnosti, Srbija se tako našla na 39. mestu, sa 6 procedura, trajanjem od 11 dana i troškom od 2,8 odsto vrednosti nepokretnosti, a prošle godine bila je na 100. poziciji.

U rešavanju nesolventnosti, Srbija je i dalje ispod proseka - na 113. mestu, sa procedurom u trajanju od 2,7 godina, troškovima u visini 23% ukupne imovine i stepenom povraćaja od 24,4 centi na dolar.

Srbija najbolji pokazatelj ima u dobijanju kredita - tu je na 24. mestu sa visokim ocenama u pogledu prava, dubine informacija o kreditima i pokrivenosti odraslih osoba privatnim kreditnim biroom. Kada je reč o plaćanju poreza, u Srbiji je potrebno 66 uplata godišnje, što oduzima 279 sati, a ukupna poreska stopa je 34 odsto profita.

Novi indikator u ovogodišnjem izveštaju je dobijanje priključka na struju, po čemu je Srbija na 79. mestu - sa četiri procedure, trajanjem od 131 dan i troškom 5,45 puta višim od prihoda po stanovniku.

Maroko - reformator No 1

U svetu je u 2010-2011. godini 125 privreda sprovelo ukupno 245 reformi za pojednostavljivanje poslovanja, što je 13 odsto više nego prethodne godine. U privredama sa nižim i nižim srednjim prihodima po stanovniku, veći deo reformi nego prethodnih godina odnosio se na jačanje sudova, poboljšanje režima nelikvidnosti i zaštitu investitora.

Rešavanjem nesolvenosti se, osim Srbije, pozabavilo još 28 privreda, što je više nego ikada.

Najveći reformator bio je Maroko, sa reformama u tri oblasti - građevinskim dozvolama, zaštiti investitora i plaćanju poreza. Ta zemlja je skočila sa 115. na 94. poziciju.

Na drugom mestu je Moldavija, sa skokom za 18 mesta na 81, a na trećem mestu Makedonija, sa poboljšanjem za 12 mesta na 22. poziciju.

Makedonija je unapredila situaciju u čak četiri oblasti - izdavanje građanskih dozvola, upis nepokretnosti, dobijanje kredita i rešavanje nesolventnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: