Proradila deponija u Užicu FOTO

Danas je svečano u rad puštena, prva u Srbiji, Regionalna sanitarna deponija Duboko, u Užicu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.10.2011.

19:56

Default images

U rad su je pustili šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Deponija je izgrađena u skladu sa strategijom upravljanja otpadom za dva grada i sedam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga u kojima živi 372.000 građana, a u skladu sa direktivama i standardima Evropske unije.

Duboko se prostire na 15 hektara, ima kapacitet 250 tona otpada dnevno i Centar za sekundarnu selekciju otpada kapaciteta 90 hiljada tona godišnje. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je, povodom puštanja u rad deponije, izjavio da je ona primer regionalne saradnje, primene evropskih standarda i solidarnosti EU sa Zlatiborskim okrugom i naporima lokalnih samouprava u zaštiti životne sredine. Ministar Oliver Dulić je naglasio da je u Srbiji trenutno u sektoru upravljanja otpadom i obnovljivim izvorima energije zaposleno 8.000 ljudi, a do sredine naredne godine taj broj će iznositi 10.000.

Radovi na deponiji počeli su 2008. godine, a investicija od 15, 325.000 evra sufinansirana je od Čačka, Užica sedam opština ovog kraja, Regionalnog fonda za zastitu životne sredine, zajmom Evropske banke za obnovu i razvoj, sredstvima NIP-a i donacijama Svedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, vlade Francuske i Evropske unije.

Završetkom Regionalne sanitarne deponije Duboko stvoreni su uslovi za pouzdano i sigurno skupljanje i odlaganje komunalnog otpada, sveukupno poboljšanje upravljanja čvrstim otpadom i značajno poboljšanje životne sredine u regionu.

Deponija Duboko je jedan od preko 14 projekata ukupne vrednosti od 65 miliona evra, koji su realizovani u poslednjih šest godina u Srbiji, a koje finansira EU kroz Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave, sa posebnim akcentom na ekonomske projekte i projekte iz oblasti zastite životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: