NBS: Sve više žalbi na banke

Centar za korisnike finansijskih usluga Narodne banke Srbije je za devet meseci 2011. godine primio 820 prigovora građana, od čega 622 na rad banaka.

Izvor: Beta

Sreda, 19.10.2011.

13:41

Default images

U izveštaju Centra je navedeno je da je broj prigovora za 9,3 odsto veći nego u istom periodu 2010. godine.

Na rad osiguravajućih kompanija upućena su 173 prigovora, 22 na rad lizing kuća i dva na društva za upravljanje privatnim penzijskim fondovima.

Od ukupnog broja upućenih prigovora na rad finansijskih institucija postupanje je završeno u 82 odsto slučajeva, od čega se 59 odnosi na neosnovane, a 41 odsto na osnovane prigovore. Najveći broj prigovora na banke odnosi se na kredite - 54,3 odsto, tekuće račune - 18,8 odsto i platne kartice - 17,7 odsto. Najviše prigovora - 38,8 odsto, upućeno je na rad četiri banke, ali nije navedeno koje.

Građani su se najviše žalili na povećanje kamatne stope, odnosno bankarske marže na stambene kredite u otplati kao i na neobaveštavanje i nepotpune informcije o razlozima povećanja kamate.

Čest razlog prigovora bilo je neblagovremeno obaveštavanje jemaca o neizmirenim obavezama dužnika, kao i nemogućnost zamene jemaca.

Veći broj prigovora odnosio se na probleme pri prevremenoj otplati kredita, zatim obračun kamate na dug po kreditnoj kartici i neobaveštavanje o naknadi i naplaćivanju naknade za održavanje računa iako nisu aktivni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: